Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Ķīna par desmit procentiem palielinās militāro budžetu

Ķīnai šogad būs par desmit procentiem lielāks militārais budžets, trešdien paziņoja Nacionālā Tautas kongresa priekšsēdētāja preses sekretāre.

"Aizsardzības modernizācija ir daļa no Ķīnas modernizācijas virzītājspēkiem, un tam būs nepieciešams attiecīgs finansējums," norādīja Fu Jinga.

Šogad aizsardzības budžeta pieaugums tomēr būs mazāks nekā pērn, kad tas tika palielināts par 12,2 procentiem. Ar divciparu skaitli izsakāmos apmēros militāro budžetu Ķīna palielina jau piekto gadu pēc kārtas.

Militāro tēriņu kāpums nāk kopsolī ar šogad gaidāmo visu valdības izdevumu pieaugumu par desmit procentiem, norādījusi Fu. Detalizēts budžets tiks publiskots ceturtdien.

Tēriņi tiks palielināti par spīti tam, ka Ķīnas ekonomika pērn pieauga par 7,4%, kas ir zemākā izaugsme pēdējo 24 gadu laikā.

Uz Kongresu, kas oficiāli pilda Ķīnas parlamenta lomu, bet kuru kritiķi uzskata tikai par formālu lēmējvaru, ieradīsies apmēram 3000 delegātu, kas 11 dienas pārrunās politiskos un ekonomiskos jautājumus. Kongresu organizē Komunistiskā partija, lai demonstrētu savu "demokrātiskumu".

Gaidāms, ka kongresa galvenās tēmas būs ekonomiskās reformas un pasākumi vides piesārņojuma apkarošanai.

Jaunais Ķīnas vides aizsardzības likums stāsies spēkā šogad.

"Kad biju jauna, katru dienu bija "zilas debesis", bet tagad tas ir mainījies," atzina Fu. "Jaunais valdības vides aizsardzības likums ir stingrākais, kāds mums jebkad bijis. Tur ir noteikta nulle tolerances pret piesārņojumu."

Tāpat Fu preses konferencē pavēstīja, ka Nacionālā Tautas kongresa Pastāvīgās komitejas 2014.gada augusta lēmums par vēlēšanu reformu Honkongā "netiks mainīts" par spīti aktīvistu spiedienam.

Desmitiem tūkstoši demokrātijas atbalstītāju rudenī 79 dienas piepildīja Honkongas galvenās ielas, protestējot pret Pekinas plānu pirms 2017.gada vēlēšanām izraudzīties pilsētas mēra kandidātus Pekinas kontrolētā komitejā.

Honkongas iedzīvotāji saskaņā ar vienošanos starp Ķīnu un Lielbritāniju, kas garantē Honkongai autonomiju līdz 2047.gadam, bauda vairākas brīvības, kuras nav pieejamas citiem Ķīnas pilsoņiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits