Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Ķīna brīdina par Ziemeļkorejas kodolarsenāla paplašināšanos

Ķīnas eksperti uzskata, ka Ziemeļkorejai jau varētu būt 20 kodolgalviņas un tās urāna bagātināšanas iespējas atļauj šo arsenālu gada laikā dubultot, ceturtdien raksta izdevums The Wall Street Journal.

Šie aprēķini ir krietni lielāki nekā iepriekš zināmās ķīniešu aplēses. ASV kodolspeciālisti ar šo informāciju tika iepazīstināti slēgtā sanāksmē februārī.

Aprēķini pārsniedz arī ASV ekspertu uzskatu, ka Ziemeļkorejas arsenālā patlaban ir desmit līdz 16 kodolieroču.

Ziemeļkorejas kodolprogrammas galvenais eksperts Sigfrīds Hekers, kurš piedalījās februāra sanāksmē, sacīja, ka ievērojamie Ziemeļkorejas krājumi tikai palielinās starptautiskās sabiedrības izaicinājumus Phenjanas pārliecināšanā atbrīvoties no kodolieročiem.

"Jo vairāk viņi tic, ka viņiem ir pilnībā funkcionējošs kodolarsenāls un iebiedēšanas līdzeklis, jo grūtāk būs panākt, lai viņi no tā atkāpjas," izdevumam skaidroja Hekers.

Ķīnas aprēķini apliecina Pekinas augošās bažas par tās neprognozējamā sabiedrotā kodolambīcijām. Tie ir pēdējie no vairākiem ekspertu slēdzieniem, kuros ziņots, ka Phenjana virzās uz priekšu ātrāk, nekā uzskatīts iepriekš.

Nesenā ASV pētnieku atzinumā brīdināts, ka Ziemeļkoreja nākamajos piecos gados apņēmusies paplašināt savu kodolprogrammu un, sliktākajā gadījumā, tā līdz 2020.gadam varētu iegūt 100 atomieroču.

Ziemeļkoreja veica kodolizmēģinājumus 2006., 2009. un 2013.gadā, un tai ir ļoti aktīva ballistisko raķešu attīstības programma, lai arī eksperti tās progresu vērtē dažādi.

Phenjana 2012.gadā orbītā palaida satelītu, taču vēl jāveic izmēģinājums par raķetes nestās kravas spēju no kosmosa atgriezties uz zemes, kas nepieciešams starpkontinentālajām ballistiskajām raķetēm.

Vēl viens izšķirošs jautājums ir par to, vai Ziemeļkoreja spēj samazināt kodolierīci līdz tādam izmēram, ka to var novietot uz raķetes. Dokumentā, kuru janvārī publiskoja Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija, atzīts, ka Ziemeļkoreja šajā ziņā sasniegusi nozīmīgu līmeni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ievainotais Slovākijas premjerministrs spēj runāt

Ievainotais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico spēj runāt, bet ir noguris un joprojām atradās ļoti smagā stāvoklī, pēc sava sabiedrotā apmeklējuma slimnīcā pavēstīja jaunievēlētais S...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits