Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Kazahstāna pāries no kirilicas uz latīņu alfabētu

Kazahstānas valdība nolēmusi pāriet no kirilicas uz latīņu alfabētu, vēsta Interfax. Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs licis valdībai izveidot grafiku jaunā alfabēta ieviešanai. "Mēs sākam sagatavošanās darbus. Valdībai ir jāizstrādā grafiks kazahu valodas pārejai uz latīņu alfabētu," Kazahstānas laikrakstam norādījis Nazarbajevs.

"Līdz 2017.gada beigām pēc konsultācijām ar zinātniekiem un sabiedrības pārstāvjiem jābūt izstrādātam jaunā kazahu alfabēta vienotajam standartam," atklāja Kazahstānas prezidents. 

Rakstā arī norādīts, ka no 2018.gada tiks sākta to speciālistu sagatavošana, kuri mācīs jauno alfabētu, kā arī tiks izdotas mācību grāmatas vidusskolēniem. "Nākamajos divos gados ir nepieciešams veikt organizatoriskos un metodiskos darbus," piebilda Nazarbajevs. Viņš arī atklāja, ka pārējas posmā vienlaikus ar jaunieviesto latīņu alfabētu tiks izmantota arī kirilica. 

Iepriekš no kirilicas rakstu sistēmas ir atteikušās tādas valstis kā Azerbaidžāna, Moldova, Uzbekistāna un Turkmenistāna. Uzbekistānā, neskatoties uz to, ka valsts oficiāli pārgājusi uz latīņu alfabēta izmantošanu, kirilicas rakstu sistēma joprojām tiek plaši izmantota. 

No bijušajām PSRS Vidusāzijas valstīm alfabēts kirilicā saglabājies Kirgizstānā un Tadžikistānā.

Top komentāri

vecis
v
traks var palikt - Ko gan par to teiks Grigule,Ušakovs un Giļmans???
Lol
L
Rašisti šos tagad par fašistiem zākās
Alberts
A
Atceros kā Atmodas laikā krievi krita histērijā un ļoti sāpīgi pārdzīvoja to faktu ka moldāvi pieņēma latīņu alfabētu , savu, latīņu alfabētu jo viņu valoda pieder pie romāņu valodām un tir tikai un vienīgi jābūt latīņu alfabētam ! Starp citu, es Kirgīzijas galvaspilsētā toreizējā Frunzē, tagadējā Biškekā uz dažām vecajām mājām kurām lobījās nost krāsa, redzēju uzrakstus ar latīņu burtiem , izrādās ka pēc arābu alfabēta nomaiņas, uzreiz netika ieviesta kirilica bet īsu laiku pastāvēja latīņu burti .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits