Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Katalonijas neatkarības atbalstītāju skaits sarūk

Katalonijā nedaudz sarucis atbalsts idejai par reģiona atdalīšanos no Spānijas, savukārt pieaudzis atbalsts plašākas autonomijas iegūšanai Spānijas sastāvā, liecina Madrides laikraksta El Pais veiktās aptaujas dati.

Referendumā 46% Katalonijas iedzīvotāju balsotu par neatkarību, bet 40% - par palikšanu Spānijas sastāvā. Salīdzinot ar septembri, Katalonijas iedzīvotāju skaits, kas ir gatavi balsot par reģiona neatkarību, sarucis par trim procentpunktiem.

Savukārt, kad respondentiem bija jāizvēlas starp trim alternatīvām - Katalonijas atdalīšanos no Spānijas, "status quo saglabāšanu" vai palikšanu Spānijas sastāvā ar plašākām autonomijas tiesībām, pirmo alternatīvu atbalstīja 31%, otro - 17%, bet trešo - 40% respondentu.

Skaidrojot lielo atbalstu "trešajam ceļam", laikraksts norāda, ka kataloņi ir "dziļi nošķirti" kā no Madrides valdības neatkarībai naidīgās attieksmes, tā no Katalonijas premjerministra Artūra Masa vadības.

86% Katalonijas iedzīvotāju uzskata, ka Spānijas premjerministrs slikti risina Katalonijas jautājumu.

Kataloņu neatkarības centieni ar lielu spēku uzvirmoja pirms gada, kad Nacionālajā dienā ielās izgāja pusotrs miljons cilvēku. Šobrīd kataloņi jūtas tā, it kā no neatkarības viņus šķirtu viens solis, taču Madride kategoriski iebilst pret provinces premjerministra Masa apsolīto referendumu par pašnoteikšanos, kuru paredzēts rīkot 2014.gadā.

Premjerministra Marjano Rahoja vadītā Spānijas labējā valdība vērsusies Konstitucionālajā tiesā, pieprasot atcelt 2013.gada janvārī Katalonijas parlamenta pieņemto suverenitātes deklarāciju, kas pasludināja reģiona tiesības uz pašnoteikšanos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits