Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kanādā sākusies balsošana parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās

Kanādā pirmdien sākusies balsošana parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās, kurās līdzšinējais premjerministrs Džastins Trudo cer saņemt mandātu uz trešo pilnvaru termiņu valdības vadītāja krēslā.

Trudo pirmstermiņa vēlēšanas izsludināja, cerot, ka veiksmīgā vakcinācijas kampaņa ļaus viņam iegūt nepieciešamo vairākumu, lai pasākumiem valsts atlabšanai pēc pandēmijas nevajadzētu opozīcijas atbalstu.

Taču pēc piecas nedēļas ilgušās kampaņas šķiet, ka izredzes uz uzvaru gan Trudo vadītajiem liberāļiem, gan Erīna O'Tūla vadītajiem konservatīvajiem ir līdzīgas.

Kanādas teritorija stiepjas pāri sešām laika joslām, un balsošana sākās plkst. 8.30 (plkst. 14.00 pēc Latvijas laika) Ņūfaundlendā un noslēgsies, kad plskt.19.00 (otrdien plkst.5.00 pēc Latvijas laika) durvis slēgs vēlēšanu iecirkņi Britu Kolumbijā.

Pēc sešiem gadiem pie varas Trudo administrācija demonstrē paguruma pazīmes, un liberāļiem ir arvien grūtāk pārliecināt vēlētājus saglabāt tiem uzticību, jo viņiem nācies vilties cerībās, kas tika saistītas ar liberāļu pārliecinošo uzvaru 2015.gadā.

Ja kampaņas sākumā jautājums bija par to, vai liberāļi pelnījuši vairākumu, tad tās noslēgumā jautājums jau bija, vai liberāļi ir pelnījuši palikt pie varas, atzīst Monreālas Makgila Universitātes politikas zinātnes profesors Daniels Belands.

Vēlēšanu priekšvakarā atbalsts abām lielākajām partijām, kas pārmaiņus pārvaldījušas Kanādu kopš 1867.gada, bija līdzīgs, un par katru no tām grasījās balsot pa 31% vēlētāju.

Aptuveni 27 miljoniem balsstiesīgo kanādiešu vēlēšanās jāizraugās 338 parlamenta locekļi, un Trudo amata saglabāšanai nepieciešams, lai liberāļi izcīnītu vismaz 170 mandātus.

Pandēmijas dēļ pieaudzis pa pastu balsojušo vēlētāju skaits, kas sasniedzis 1,2 miljonus, un tāpēc rezultāti pirmdienas vakarā, iespējams, vēl nebūs zināmi.

Priekšvēlēšanu kampaņas laikā galvenā uzmanība tika pievērsta tādiem jautājumiem kā cīņa ar klimata pārmaiņām, izlīgums ar iedzimtajiem, pieejami mājokļi, obligātā vakcinācija pret Covid-19 un vakcinācijas pases.

Trudo oponenti premjeru kritizēja arī par pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanu pandēmijas laikā.

Savukārt O'Tūls izpelnījies kritiku par pāragru karantīnas ierobežojumu atvieglošanu tajās provincēs, kuras pārvalda konservatīvie.

Tikmēr Pekina brīdinājusi kanādiešus, ka O'Tūla uzvaras gadījumā viņa piedāvātā stingrā nostāja pret Ķīnu, kas šobrīd ir otrs lielākais Kanādas tirdzniecības partneris, izsauks ķīniešu "prettriecienus".

Savukārt Trudo atbalstu paudis bijušais ASV prezidents Baraks Obama un viņa administrācijas valsts sekretāre Hilarija Klintone.

Tomēr Britu Kolumbijas Universitātes profesors Makss Kamerons norādījis, ka Kanādas vēlēšanās nav vērojama tāda polarizācija kā cīņā starp ASV demokrātiem un republikāņiem.

O'Tūls, kas konservatīvo līdera amatu pārņēma tikai pērn, centies partiju virzīt tuvāk politiskā spektra centram, piespiežot liberāļus aktīvāk meklēt atbalstu kreisi noskaņoto vēlētāju vidū, kas parasti balso par Jauno demokrātu partiju vai zaļajiem, vai pat starp Kvebekas separātistiem.

Tikmēr kampaņas noslēgumā toriji daļu atbalstītāju zaudējuši, tiem pārmetoties bijušā ārlietu ministra Maksima Bernjē vadītās labējās Tautas partijas nometnē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits