Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Kadāfi spēki pastiprina spiedienu uz dumpiniekiem

Lībijas prezidenta Muammara Kadāfi oponenti noraidījuši svētdien izplatīto oficiālās varas paziņojumu, ka tā atguvusi kontroli pār vairākām pilsētām, kas nonākušas dumpinieku pārvaldībā. Dumpinieki apgalvo, ka viņu rokās joprojām atrodas valsts rietumu pilsētas Misrāta un Zāvija, kā arī Tubruka un Rāslānūfa Lībijas austrumu daļā. Viņi arī noraidījuši valdības apgalvojumus, ka tā ir atguvusi kontroli pār valsts otro lielāko pilsētu Bengāzī.

Ar automātu šāvieniem svētdienas rītā Lībijas galvaspilsētā Tripolē valstī vairāk nekā 40 gadu valdījušā autoritārā prezidenta M. Kadāfi atbalstītāji atzīmēja līderi atbalstošo spēku panākumus. «Allāhs, Muammars, Lībija, nekas cits,» sauca M. Kadāfi atbalstītāji, kas bija pulcējušies Tripoles centrā.

Tripoles priekšpilsētu, kur pārsvarā dzīvo pret M. Kadāfi naidīgi noskaņoti cilvēki, iedzīvotājiem ir aizdomas, ka ar šāvieniem nav pausts prieks, bet patiesībā notikusi apšaude, ko sarīkojuši M. Kadāfi atbalstītāji. «Viss šodien notiekošais ir aizsegs. Mēs vairs nezinām, kam ticēt,» aģentūrai Reuters sacīja kāds Tripoles iedzīvotājs. «Mums ir nepieciešama palīdzība.» Lībijas valdība noliedz, ka Tripolē būtu notikušas apšaudes.

M. Kadāfi spēki, izmantojot tankus, smago artilēriju un iznīcinātājus, svētdien sarīkojuši masīvus uzbrukumus Misrātai, Zāvijai un Rāslānūfai, kas ir nozīmīga ostas pilsēta. Viņiem vairākos šo pilsētu rajonos izdevās pārņemt kontroli, tomēr lielākā daļa šo pilsētu svētdien joprojām atradās dumpinieku pārziņā.

Valdības atbalstītājiem gan izdevies padzīt M. Kadāfi oponentus no nelielās Bindžavādas pilsētiņas, kas atrodas netālu no prezidenta dzimtās pilsētas Sirtas. Dumpinieki, kas no Bindžavādas aizbēguši uz Rāslānūfu, sacīja, ka Bindžavādā redzējuši «nāvi un iznīcību», vēsta BBC.

Zāvijā, kas atrodas 50 kilometru no Tripoles, svētdien jau otro dienu pēc kārtas notikušas smagas cīņas, kuru laikā nogalināti vismaz divi opozīcijas atbalstītāji.

Britu laikraksti svētdien ziņoja, ka Bengāzī dumpinieki saņēmuši gūstā vairākus Lielbritānijas militārās specvienības karavīrus, kuri pilsētā esot ieradušies, lai izpildītu slepenu diplomātisko misiju, kuras laikā viņiem vajadzēja tikties ar opozīcijas līderiem.

«Dumpinieku armija notvēra dažus britu īpašo uzdevumu vienības karavīrus. Viņi nebija pārliecināti, vai briti ir draugi vai ienaidnieki. Mūsu drošības dēļ mēs viņus aizturējām un sagaidām, ka šī situācija drīzumā tiks atrisināta,» laikrakstam The Sunday Times sacīja dumpinieku pārstāvis. Lielbritānijas Aizsardzības ministrija ne apstiprināja, ne noraidīja šos paziņojumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits