Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Japānas mediji: Pēc psihiatriskām pārbaudēm izvirzītas apsūdzības Abes slepkavam

Japānas prokuratūra piektdien izvirzījusi apsūdzības par bijušā premjerministra Sindzo Abes slepkavību vīrietim, kuram ilgstošās psihiatriskajās pārbaudēs apstiprināta piemērotība stāties tiesas priekšā, ziņo vietējie mediji.
Tecuja Jamagami tika aizturēts uzreiz pēc tam, kad Abe tika sašauts 8.jūlijā priekšvēlēšanu mītiņa laikā Naras prefektūrā.
 
42 gadus vecajam uzbrucējam vairākus mēnešus tika veiktas psihiatriskās pārbaudes, kurām noslēdzoties šonedēļ viņš tika pārvietots uz policijas iecirkni Narā.
Jamagami tiek apsūdzēts par slepkavību un ieroču kontroles likumu pārkāpumu, liecina vietējo mediju rīcībā esošā informācija. Notiesāšanas gadījumā viņam draud nāvessods.
Naras prefektūras prokuratūra oficiāli lietu nav komentējusi.
 
67 gadus vecais Abe bija visilgāk amatā pabijušais Japānas premjerministrs. Valdības vadītāja krēslā viņš atradās no 2012. līdz 2020.gadam. Abes slepkavība šokēja Japānu, kur politiskā vardarbība ir reta parādība un pastāv stingra ieroču kontrole.
 
Vīrietis, kurš sašāva Abi no aizmugures ar paštaisītu ieroci, pēc aizturēšanas policistiem sacīja, ka dusmojas uz reliģisku organizāciju, ar kuru, viņaprāt, Abe ir saistīts. Vīrietis stāstījis, ka viņa māte ziedojusi lielas naudas summas šai organizācijai, kas viņu izputinājusi.
 
Runa ir par pretrunīgi vērtēto Apvienošanās baznīcu, kuru 1954.gadā dibināja nu jau mūžībā aizgājušais Dienvidkorejas uzņēmējs un reliģiskais līderis Sunmjuns Mūns.
 
Šai baznīcai, kas pazīstama arī kā mūnistu sekta, ir sekotāji daudzās valstīs, tai skaitā Japānā. Reliģiskā organizācija ir pazīstama ar savām masu laulībām, kurās piedalās jaunlaulājamo pūļi. Sekta kontrolē arī plašu biznesa impēriju.
 
Abe nekad nav bijis šīs baznīcas biedrs, bet ir uzrunājis ar to saistītu grupu, kuru uzrunājuši arī daudzi citi pasaulē pazīstami politiķi, piemēram, bijušais ASV prezidents Donalds Tramps.
 
Pēc Abes nošaušanas atklājušās plašas saites starp Japānas premjerministra Fumio Kisidas vadītās Liberāldemokrātiskās partijas (LDP) biedriem un baznīcu.
 
Kisida augustā mainīja savu kabinetu, lai atlaistu septiņus ar organizācijām saistītus ministrus, taču pēc tam vēl vairāki ministri un viņu palīgi ir atzinuši savas saites.
 
Japānas premjerministrs arī atvainojās par sabiedrības uzticības zaudēšanu politikai skandāla dēļ un skaidrojuma trūkumu par Abes valsts bēru organizēšanu.
Premjerministrs ir devis rīkojumu par izmeklēšanu, kuras rezultātā Apvienošanās baznīca varētu zaudēt statusu nodokļu atvieglojumu saņemšanai Japānā, lai gan tās darbība netiktu aizliegta. Tāpat valdība ir pieņēmusi stingrākus noteikumus ziedojumiem reliģiskām organizācijām.
Vietējie mediji ziņojuši, ka apmēram 15 000 cilvēku parakstījuši petīciju, mudinot prokuratūru nebūt pārlieku stingrai pret Abes slepkavu, jo viņa dzīvesstāsts, ka bērnībā māte atstājusi bērnus novārtā, lai pievērstos baznīcas aktivitātēm, ir izraisījis līdzjūtību daļā Japānas sabiedrības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits