Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Japāna veic lielas izmaiņas savā aizsardzības politikā

Japānas valdība piektdien apstiprināja lielas izmaiņas savā aizsardzības politikā, tai skaitā paredzot ievērojami palielināt izdevumus, un brīdināja par pieaugošajiem Ķīnas draudiem.

Japāna apņēmusies palielināt izdevumus aizsardzībai līdz 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP) līdz 2027.gadam, pārveidot militāro pavēlniecību un iegādāties jaunas tālas darbības rādiusa raķetes.

"Mūsu aizsardzības spēju fundamentāla nostiprināšana ir neatliekamākais izaicinājums šajā smagajā drošības vidē," pagājušajā nedēļā norādīja Japānas premjerministrs Fumio Kisida.

Aptaujas liecina, ka Japānas sabiedrība lielākoties atbalsta pārmaiņas aizsardzības politikā, jo ir nobažījusies par Ķīnas militārā spēka pieaugšanu un ģeopolitiskajiem notikumiem, piemēram, karu Ukrainā.

Taču pārmaiņas var izpelnīties arī pretrunīgus vērtējums, jo Japānas konstitūcijā, kas tika pieņemta pēc Otrā pasaules kara, armija tiek dēvēta par Pašaizsardzības spēkiem un tai liegts veikt uzbrukuma operācijas, ierobežojot tās uzdevumus vienīgi ar valsts teritorijas aizsardzību.

Japānas valdība piektdien apstiprināja trīs aizsardzības un drošības dokumentus, kuros Pekina nodēvēta par lielāko stratēģisko izaicinājumu, kāds jebkad bijis Japānas drošībai un stabilitātei, kā arī norādīts, ka Ķīna rada nopietnas bažas starptautiskajai kopienai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits