Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Izraēlu uztrauc notikumi Ēģiptē; nevēlas Mubaraka krišanu

Izraēla, kuru no visām pusēm ieskauj pārsvarā arābu apdzīvotas valstis, neslēpj satraukumu par pēdējās nedēļas notikumiem Ēģiptē un iespējamiem plašiem protestiem divās citās kaimiņvalstīs - Jordānijā un Sīrijā.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu, kurš savus ministrus ir aicinājis nekomentēt protestus kaimiņvalstī, šīs nedēļas sākumā izteicās, ka Telaviva rūpīgi seko notikumiem Ēģiptē un cer, ka līdz ar iespējamajām politiskajām pārmaiņām Kairā abu valstu attiecības saglabāsies tikpat labas kā līdz šim.

Tomēr viņš bažījas, ka Ēģiptē pie varas varētu nākt islāmisti. «Haosa stāvoklī organizēti islāmistu grupējumi var sagrābt varu. Līdzīgi kā tas notika Irānā,» B. Netanjahu citē AP. «Despotisks islāma ekstrēmistu režīms neievērotu cilvēktiesības, saberztu tās putekļos, kā arī apdraudētu mieru un stabilitāti [reģionā].»

Vairāki Izraēlas preses izdevumi paziņojuši, ka Ēģiptes prezidenta Hosnī Mubaraka gāšanas gadījumā lielā mērā vainojams būs ASV prezidents Baraks Obama. «Lode mugurā no tēvoča Sema,» vēstīja virsraksts avīzes Maariv komentārā, kurā Vašingtona apsūdzēta nodevībā pret savu ilggadējo sabiedroto H. Mubaraku.

Savukārt Izraēlas prezidents Šimons Peress uzskata, ka ne viss, ko H. Mubaraks ir darījis, bijis labi, «tomēr viņš paveica vienu lietu, par ko esam viņam pateicīgi: saglabāja mieru Tuvajos Austrumos».

Izraēla baidās no līdzšinējā režīma krišanas un brīvām vēlēšanām Ēģiptē, jo tajās varētu piedalīties pašlaik apspiestā islāmistu kustība Musulmaņu brālība, kurai 80 miljonu iedzīvotāju lielajā valstī ir ļoti daudz atbalstītāju, tādēļ tai būtu labas izredzes uzvarēt. Bijušais Izraēlas vēstnieks Ēģiptē Elī Šakeda vācu izdevumam Der Spiegel sacījis, ka Musulmaņu brālības nākšana pie varas nozīmētu 1979. gadā parakstītā Ēģiptes - Izraēlas miera līguma beigas.

Tas savukārt radītu domino efektu, jo par miera līguma laušanu varētu izšķirties arī Jordānija. Līdz ar to Izraēla paliktu bez sabiedrotajiem arābu pasaulē un palielinātos tās jau tā kuplais ienaidnieku skaits.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ievainotais Slovākijas premjerministrs spēj runāt

Ievainotais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico spēj runāt, bet ir noguris un joprojām atradās ļoti smagā stāvoklī, pēc sava sabiedrotā apmeklējuma slimnīcā pavēstīja jaunievēlētais S...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits