Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Īrijā piektdien pasaulē pirmais referendums par viendzimuma laulībām

Īrija piektdien kļūs par pirmo valsti pasaulē, kurā referendumā izlems, vai viendzimuma laulībām konstitūcijā jāgarantē tādas pašas tiesības kā laulībām starp sievieti un vīrieti. Vēlētājiem būs jābalso ar "jā" vai "nē" par šāda teikuma iekļaušanu konstitūcijā: "Laulības saskaņā ar likumu var noslēgt divas personas neatkarīgi no to dzimuma", ceturtdien lasāms avīzē Diena

Pirmsreferenduma aptaujas rāda, ka vairākums Īrijas iedzīvotāju varētu atbalstīt viendzimuma laulību legalizēšanu. Tas būtu nozīmīgs solis valstij, kurā vēl līdz 1993. gadam homoseksualitāte bija nelikumīga un vēsturiski spēcīga loma ir katoļu baznīcai, kas oficiāli iestājas pret viendzimuma laulībām. 

Ievērojams atbalsts

Īrija 2010. gadā pieņēma partnerattiecību likumu, kas atļauj arī viendzimuma pāriem reģistrēt kopdzīvi. Jau pēc trim gadiem valdība vienojās sarīkot referendumu par grozījumiem konstitūcijā, lai atļautu viendzimuma laulības. Šogad martā Īrijas parlamenta apakšpalāta ar milzīgu pārsvaru (164 "par", divi "pret") pieņēma konstitūcijas labojumus, par kuriem piektdien balsos vēlētāji.

Dažādas socioloģiskās aptaujas liecina, ka referendumā viendzimuma laulības varētu atbalstīt no 53% līdz pat 73% balsojumam reģistrēto Īrijas pilsoņu, raksta The Daily Telegraph. Tomēr balsojuma galīgais rezultāts būs atkarīgs no gados jaunu un pilsētās dzīvojošu vēlētāju ar liberālākiem uzskatiem aktivitātes. 

Pēdējās nedēļās pirms referenduma "par" un "pret" nometnes aktīvi izmantojušas iespēju pārliecināt cilvēkus, kuri pirms balsojuma šaubās par savu izvēli. Galvaspilsētā Dublinā un citās lielākajās pilsētās daudzviet redzami plakāti, kas aicina atbalstīt vai noraidīt grozījumus konstitūcijā. 

Mierinājums priesteriem

Viendzimuma laulību legalizācijas pretinieki ir katoļu organizācijas un tradicionālā ģimenes modeļa aizstāvji. "Ja mēs teiksim "jā", tad būsim spiesti izlikties, ka divi tēvi vai divas mātes ir tas pats, kas tēvs un māte. Tieši tāpēc laulību vienlīdzība patiesībā ir nevienlīdzība bērniem," teikts vienā no viendzimuma laulības pretinieku internetā izplatītajiem video. 

Viņu vidū ir izplatīts uzskats, ka daudzi ieceres pretinieki publiski neatklāj savu pozīciju, jo baidās tikt apsūdzēti homofobijā. "Daudzi uzskata, ka viņus nosodīs, sauks par homofobiem un netolerantiem tikai tāpēc, ka viņi vēlas balsot par labu bērnu tiesībām uz tēvu un māti, nevis pret homoseksuāļiem," raidsabiedrībai BBC sacīja Īrijas parlamenta deputāts Ronans Malens.

Īrijas katoļu baznīcas vadība neatbalsta viendzimuma laulības, bet pirms referenduma izvairījusies izvērst plašu kampaņu. Iespējams, katoļu priesterus mierina fakts, ka pat viendzimuma laulību legalizācijas gadījumā viņi joprojām varēs atteikties salaulāt homoseksuālus pārus.

Bono balsos "par"

Referendumā balsot "par" aicinājušas četras lielākās Īrijas parlamenta partijas. Premjerministrs Enda Kenijs, kurš ir praktizējošs katolis, paziņojis, ka atbalsta viendzimuma laulības, jo vēlas, lai visiem Īrijas iedzīvotājiem būtu vienlīdzīgas tiesības apprecēties. "Ja divi cilvēki paziņo: "Esam homoseksuāļi un vēlamies precēties", – vai viņu ģimenes to neatļaus? Vai mūsu līdzpilsoņi to neatļaus?" vaicā Kenijs.

Arī pasaulslavenās īru rokgrupas U2 solists Bono aicinājis balsot "par". "Mūsdienās laulības ir ideja, kas šķērso reliģijas robežas. Tā pieder cilvēkiem. Viņi var izlemt. Tā nav reliģiska institūcija. Cik man zināms, Jēzus nebija precēts vīrs, tāpat arī vairākums priesteru, kuri par to runā," mūziķis sacīja laikrakstam Irish Independent.

Ieceres atbalstītāju pulkam pievienojušies vairāki Īrijā bāzēti amerikāņu interneta tehnoloģiju uzņēmumi, tostarp Twitter un eBay. "Mēs uzskatām, ka pamatu pamatos tas ir jautājums par vienlīdzību," interneta milža Google Īrijas nodaļas vadītājs Ronans Heriss sacīja izdevumam The Financial Times.

Geju tiesību aktīvisti uzskata, ka referendums ir Īrijas iedzīvotāju lielā iespēja apliecināt, ka viņi ir atvērta un mūsdienīga sabiedrība. "Viendzimuma laulības arvien vairāk un vairāk kļūst par modernas sabiedrības simbolu, un Īrija virzās uz to," uzsver parlamenta deputāte Katrīna Zapone, kuras dzīvesbiedre ir sieviete. 

Pārmaiņas sabiedrībā

Ja vairākums īru nobalsos par viendzimuma laulību legalizēšanu, tas būs kārtējais apliecinājums straujām sociālajām pārmaiņām Īrijā, kas tikai pirms 20 gadiem dekriminalizēja homoseksualitāti un laulības šķiršanu. 

Gandrīz 85% īru sevi joprojām identificē kā katoļus, tajā pašā laikā baznīcas loma valsts dzīvē ir ievērojami sarukusi. Pagājušā gadsimta 70. gados aptuveni 90% valsts iedzīvotāju apgalvoja, ka vismaz reizi nedēļā apmeklē dievkalpojumu, turpretim 2012. gadā tie bija 35%.

University College Dublin pasniedzējs Deivids Ferels uzskata, ka tas saistīts ar sabiedrības modernizāciju un katoļu baznīcas priesteru seksuālajiem noziegumiem pret bērniem. "Man patīk saviem studentiem rādīt fotogrāfijas, no kurām vienā bijušais prezidents Īmons de Valera skūpsta bīskapam roku, bet otrā redzams Enda Kenijs geju bārā. Nekad nedomāju, ka tas būs iespējams šajā valstī," Ferels stāsta BBC.


sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits