Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Irānas un lielvaru ministri Lozannā sāk izšķirošās kodolsarunas

Irānas un sešu pasaules lielvaru ministri, kā arī Eiropas Savienības augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni pirmdien Lozannā, Šveicē, sāk izšķirošās sarunas par Teherānas kodolprogrammas nākotni.

Diplomāti līdz pašu nospraustā termiņa beigām - otrdienai - centīsies panākt politisku vienošanos.

Sarunu mērķis ir iezīmēt vispārējās aprises līgumam, kas Irānas kodolprogrammu ierobežotu uz aptuveni desmit gadiem apmaiņā pret Teherānai noteikto Rietumu sankciju atcelšanu.

Sarunrisinātāji pēdējo mēnešu laikā panākuši būtisku progresu, tomēr saglabājas divi politiski sensitīvi jautājumi, kuru dēļ vienošanās panākšanas var arī nenotikt.

Pretēji lielvaru nostājai Irāna vēlas līguma termiņu saglabāt iespējami īsu, lai ekonomiskās sankcijas tiktu atceltas, cik vien drīz iespējams.

Teherāna arī vēlas, lai iespējami drīz pēc vienošanās spēkā stāšanās tiktu atceltas arī ANO sankcijas, kuru dēļ Irānā nonākusi diplomātiskā izolācijā.

"Tas mums ir ļoti svarīgi politisku un juridisku iemeslu dēļ," sacīja Irānas ārlietu ministra vietnieks Abass Arkači.

Lielvaru pārstāvji vēlas, lai ierobežojumi kodolprogrammai un ANO sankcijas paliktu spēkā, cik vien ilgi iespējams, lai garantētu, ka Irāna nevar attīstīt kodolieročus.

Teherāna noliedz, ka tai jebkad būtu bijuši šādi nodomi.

Ja līdz otrdienai izdosies panākt vienošanos par līguma parametriem, puses līdz jūnijam varēs turpināt darbu pie galīgā, detalizētā līguma izstrādes.

Kārtējā lielvaru "sešinieka" - ASV, Francijas, Krievijas, Ķīnas, Lielbritānijas un Vācijas - konsultāciju kārta ar Irānu Lozannā sākās 26.martā.

Pasaules lielvaru un Irānas kodolsarunu mērķis ir līdz marta beigām panākt politisko vienošanos, bet līdz jūnijam vispārīgu vienošanos, lai pārtrauktu 12 gadus ilgušo konfliktu par Irānas kodolprogrammu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits