Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Irāna un Ķīna parakstījušas stratēģiskās sadarbības līgumu uz 25 gadiem

Irāna un Ķīna sestdien noslēgušas līgumu par visaptverošu stratēģisko sadarbību uz 25 gadiem.

Dokumentu parakstījis Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs un viņa Ķīnas kolēģis Vans Ji. Kā vēstījusi Irānas  valsts televīzija, tas aptver plašu ekonomisko aktivitāšu klāstu, tai skaitā Irānas rūpniecības veicināšanu, sadarbību naftas ieguvē, kalnrūpniecībā, transportā un lauksaimniecībā, kā arī tūrisma attīstīšanu un kultūras apmaiņu.

Sīkākas līguma detaļas atklātībā šobrīd netiek izpaustas, bet Teherāna uzsver, ka tas sastāv no "politiskās, stratēģiskās un ekonomiskās komponentes".

Par šādu līgumu pirmo reizi tika runāts jau 2016.gada sākumā, kad Teherānu apmeklēja Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins. Tas parakstīts, atzīmējot 50.gadadienu, kopš abas valstis nodibinājušas diplomātiskās attiecības.

Ķīna ir Irānas lielākā tirdzniecības partnere un bija arī viena no lielākajām Irānas naftas pircējām, iekams 2018.gadā toreizējā ASV prezidenta Trampa administrācija vienpusējā kārtā izstājās no starptautiskās kodolvienošanās un noteica Irānai jaunas ekonomiskās sankcijas.

Tā ir pirmā reize, kad Teherāna noslēdz ar kādu pasaules lielvalsti līgumu uz tik ilgu termiņu. 2001.gadā Irāna ar Krieviju uz desmit gadiem parakstīja līgumu par sadarbību, kas attiecās galvenokārt uz kodolnozari un kopš tā laika divreiz pagarināts par pieciem gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits