Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Hakeri pērn vairākkārt uzlauzuši NASA sistēmas Savienotajās Valstīs, kā arī ieguvuši pār tām pilnīgu kontroli

Hakeri 2011. gadā vairākkārt uzlauzuši ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datorus, spējot iegūt pat īpaši konfidenciālu informāciju.

Vienā no gadījumiem, kurā iesaistīti hakeri ar Ķīnā reģistrētām IP adresēm, iegūta pilnīga kontrole pār NASA sistēmām Kalifornijā bāzētajā Jet Propulsion Laboratory centrā, kas ļauj pārkopēt, mainīt, kā arī izdzēst īpaši konfidenciālus datus un lietotāju kontus. «Citiem vārdiem sakot, uzbrucējiem bija pilnīga funkcionālā kontrole pār šiem tīkliem,» aģentūra UPI citēja NASA pārstāvja Pola Mārtina teikto.

Kādā citā uzbrukumā hakeri ieguvuši datus par aptuveni 150 NASA darbinieku lietotāju kontiem. Kopumā pagājušajā gadā NASA sistēmas uzlauztas 13 reizes, lai gan fiksēti 47 augstas bīstamības uzbrukuma mēģinājumi. Kopumā 2010. un 2011. gadā aģentūras drošības sistēmām uzbrukts 5408 reizes. Pērn nozagts arī dators, ar kuru varēja vadīt Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) operācijas.

Uzbrukumus veicot visdažādākie cilvēki, sākot no entuziastiem, kas grib pārbaudīt savas spējas, līdz organizētiem krimināliem grupējumiem, kas to dara peļņas nolūkā, ko tiem, visticamāk, piesolījuši ārvalstu izlūkošanas dienesti. «Indivīdi un valstis, kas stāv aiz šiem uzbrukumiem, parasti ir labi organizētas un ar augstu finansējumu, turklāt bieži uzbrūk tik vērienīgām organizācijām kā NASA,» uzsvēra P. Mārtins.

Pēc šiem incidentiem NASA ieguldījusi daudz darba, lai ievērojami paaugstinātu sistēmu drošības līmeni.

Pēdējo piecu gadu laikā par uzbrukumiem NASA sistēmām aizturēti ārvalstu pilsoņi no Ķīnas, Lielbritānijas, Itālijas, Nigērijas, Portugāles, Rumānijas, Turcijas un Igaunijas, ziņoja CNN.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits