Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Gazā atjaunots trausls miers

Pēc vairāk nekā septiņas nedēļas ilgas karadarbības palestīniešu apdzīvotajā Gazas joslā un Izraēlas dienvidos trešdien vairs neatskanēja šāvienu un sprādzienu trokšņi. Otrdienas vakarā Gazā valdošā islāmistu kustība Hamas un Izraēla vienojās par beztermiņa pamieru, kas ļauj cerēt, ka tuvākajā laikā sadursmes neatsāksies, ceturtdien raksta laikraksts Diena

Gazā pamiers uztverts kā Hamas panākums, lai arī tas noslēgts, apmierinot tikai dažas grupējuma prasības. Izraēlā pēc pamiera noslēgšanas pamatīgu kritiku izpelnījies premjerministrs Benjamins Netanjahu.

Pamiera piedāvājums, ko izstrādāja Ēģipte, pieprasīja nekavējoties pārtraukt uguns apmaiņu, atvērt bloķētos Gazas robežpārejas posteņus, lai teritorijā ievestu humāno palīdzību un būvmateriālus, un paplašināt Gazas joslas zvejniekiem pieejamo zvejas platību Vidusjūrā.

Nākammēnes Kairā paredzētas netiešas sarunas starp Izraēlu un Hamas, kurās apspriestu sarežģītākus jautājumus, piemēram, par ostas un lidostas celtniecību Gazā un palestīniešu cietumnieku atbrīvošanu, iespējams, apmaiņā pret divu izraēliešu karavīru mirstīgajām atliekām, kas glabājoties pie Hamas. Turpretī Izraēla un arī Ēģipte pieprasa garantijas, ka teritorijā slepeni netiks ievesti ieroči, ziņo Reuters.

Izraēlas militārā operācija, kuras mērķis bija pārtraukt Hamas raķešu uzbrukumus valsts dienvidu rajoniem un iznīcināt pazemes tuneļus, kurus nemiernieki izmantoja ieroču ievešanai Gazā un sauszemes uzbrukumu veikšanai Izraēlas teritorijā, sākās 8. jūlijā. 50 dienu ilgajā karadarbībā nogalināti vairāk nekā 2000 palestīniešu, un ANO apgalvo, ka vairāk nekā 70% no tiem bija civiliedzīvotāji, vēsta CNN.

Plašāk lasiet Ulda Ķezbera rakstā Hamas un Izraēla uz laiku noliek ieročus ceturtdienas, 28.augusta, laikraksta Diena 12.-13.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits