Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

EP priekšsēdētājs izsaka ultimātu ES budžeta jautājumā

Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētājs Martins Šulcs ceturtdien paziņoja, ka deputāti sāks sarunas par nākamo Eiropas Savienības (ES) ilgtermiņa budžetu tikai tad, kad dalībvalstis vienosies, kā segt 17 miljardu lielo iztrūkumu šī gada budžetā.

"Nekas nevar notikt bez Eiropas Savienības pašreizējās lielākās problēmas [atrisināšanas]. 2013.gada budžetā ir deficīts," preses konferences laikā Dublinā norādīja Šulcs. Tiekoties ar pašreizējās ES prezidējošās valsts Īrijas amatpersonām, kuras vada sarunas par bloka budžetu, viņš uzstāja, ka jāsedz starpība starp ES 2013.gada saistībām un maksājumiem, un uzsvēra, ka "tas ir Eiropas Parlamenta priekšnoteikums sarunu uzsākšanai" par ilgtermiņa budžetu.

ES šī gada budžetā ir 16 līdz 17 miljardu eiro liels iztrūkums, kuru sastāda starpība starp dalībvalstu solītajiem līdzekļiem (aptuveni 148 miljardi) un faktisko budžetu, kurā ir 132 līdz 133 miljardi eiro. "Deficīts Eiropas līmenī ir aizliegts," piebilda Šulcs, atkārtojot arī iepriekš izskanējušo brīdinājumu, ka EP deputāti šomēnes noraidīs arī dalībvalstu līderu panākto vienošanos par 960 miljardus lielo ilgtermiņa budžetu laika posmam no 2014. līdz 2020.gadam, jo tas neesot "pietiekami moderns". "Visticamāk, ka pārliecinošs vairākums Eiropas parlamenta locekļu budžetam, kāds tas ir šobrīd, teiks nē" atzina EP priekšsēdētājs.

Viņš norādīja, ka saskaņā ar dalībvalstu vienošanos 2020.gadā ES izdevumi būs tādā pašā līmenī kā 2005.gadā. Šulcs piebilda, ka katra no dalībvalstīm "dabūja, ko tā vēlējās", un ka tādējādi nekas nav mainīts tajās politikās, kuras aprij visvairāk budžeta līdzekļu, tostarp kopīgajā lauksaimniecības politikā un kohēzijas fondu izmantošanā.

EP jau sen pauž neapmierinātību, ka dalībvalstis ignorē deputātu vēlmes, un 13.martā paredzētais balsojums, kurā parlamentāriešiem vai nu jāpiekrīt galīgajai summai, par ko vienojušies dalībvalstu līderi, vai arī tā jānoraida, tiek uzskatīts par iespēju likumdevējiem atklāti izrādīt savu neapmierinātību un uzsākt tirgošanos. Tomēr Šulcs ļāva noprast, ka deputāti ir gatavi sarunām, norādot, ka ilgtermiņa budžets netikšot noraidīts "kategoriski". "Parlaments noraidīs projektu, kuru saskaņojuši 27 valstu un valdību vadītāji, taču mēs neatteiksimies no" daudzgadu finansiālā ietvara, sacīja EP priekšsēdētājs. Viņš piebilda, ka deputāti vēlas sarunas par dažiem būtiskākajiem jautājumiem, norādot, ka nepieciešama zināma elastība starp dažādām budžeta pozīcijām, kā arī zināmas norādes uz tiešajiem ES nodokļiem vai cita veida bloka pašfinansējumu.

Kompromisi, kas šajos jautājumos panākti šobrīd, ir neapmierinoši, uzsvēra Šulcs. Viņš norādīja, ka deputātiem nebūšot grūti savu nostāju izklāstīt arī pilsoņiem, no kuriem daudzi izjūt nacionālo valdību ieviesto taupības pasākumu sekas. "Mēs vēlamies tērēt naudu modernam budžetam," sacīja EP priekšsēdētājs.

Reaģējot uz Šulca teikto, Īrijas premjerministra vietnieks un ārlietu ministrs Īmons Gilmors, kas atbildīgs par budžeta saskaņošanu, pauda pārliecību, ka EP marta balsojumam sekos "dziļu sarunu process".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits