Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Elizabete II pārspēs britu ilgvaldīšanas rekordu

Lielbritānijas karaliene Elizabete II trešdien apsteigs savu vecvecmāti karalieni Viktoriju un kļūs par visilgāk valdījušo britu monarhu. Par godu vēsturiskajam notikumam Lielbritānijas Karaliskā naudas kaltuve izgatavojusi 20 mārciņu sudraba jubilejas monētu, uz kuras izvietoti pieci karalienes profili dažādos vecumos. Pati Elizabete II, kura ir britu vidū populārākā valdniece, apgalvo, ka viņai tā būs parasta darba diena, strikti saplānota no rīta līdz vakaram.

Karaliene arī nav devusi mājienus, ka varētu doties pelnītā pensijā, tādēļ rindā stāvošajiem troņmantniekiem nāksies gaidīt savu kārtu, otrdien vēsta laikraksts Diena.

Britu karaļnama darbinieki izskaitļojuši, ka trešdien ap pulksten 16.30 pēc Griničas laika (18.30 pēc Rīgas laika) Elizabete II pārspēs Viktorijas ilgvaldīšanas rekordu - 63 gadi, septiņi mēneši un divas dienas (1837.-1901. gads). Precīzu Elizabetes II valdīšanas sākumu ir grūti noteikt, jo viņas tēvs karalis Džordžs VI nomira miegā 1952. gada 6. februāra naktī.

Aptaujā, ko pasūtījis laikraksts Sunday Times, 27% respondentu 89 gadus veco Elizabeti II atzinuši par visu laiku labāko britu monarhu. 13% savu balsi atdeva par karalieni Elizabeti I, kas valdīja no 1558. līdz 1603. gadam, bet 12% uzskata, ka visu laiku labākā britu valdniece ir karaliene Viktorija, kuras laikā Britu impērija piedzīvoja uzplaukumu.

Savas ilgās valdīšanas laikā Elizabete II nekad nav bijusi tik populāra kā pašlaik. Tomēr tikai pēdējos gados viņa un karaliskā ģimene iemantojusi plašu tautas mīlestību.

Viņa stājās tronī laikā, kad Lielbritānijas globālā ietekme piedzīvoja norietu un valsts pamazām atkopās no Otrā pasaules kara radītās traumas. Tolaik britu monarhija bija no tautas atsvešināta institūcija, kas pārvaldīja valsti, kurā joprojām normēja pārtiku un bija izveidojusies milzīga plaisa starp sociālajām šķirām.

Viņa piedzīvoja iepriekš savstarpēji karojošo Rietumeiropas valstu satuvināšanos, kas rezultējās Eiropas Savienības izveidē. Septiņdesmitajos gados britu ekonomika piedzīvoja sabrukumu, bet Ziemeļīrijā izcēlās etniski reliģiska vardarbība, kas turpinājās līdz 1998. gadam, kad tika noslēgts miera līgums.

Savas valdīšanas grūtākos laikus Elizabete II piedzīvoja deviņdesmitajos gados, kad karaliskā ģimene bija iesaistīta vairākos skandālos, kas britu sabiedrībā raisīja šaubas par monarhijas nepieciešamību. Šajā laikā laulību šķīra trīs no četriem karalienes bērniem. Karaliskās ģimenes kaislības, jo īpaši prinča Čārlza un princeses Diānas šķiršanos, cītīgi atspoguļoja asinskārie britu tabloīdi.

Elizabetes II popularitātes līkne zemāko punktu sasniedza 1997. gadā pēc tautā ārkārtīgi populārās Diānas nāves. Sērojošie briti bija saniknoti, ka viņa vairākas dienas pēc princeses bojāejas klusēja un turpināja brīvdienas savā lauku īpašumā Skotijā. To dienu notikumi atspoguļoti oskarotajā mākslas filmā The Queen (Karaliene).

Visu rakstu lasiet otrdienas, 8.septembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits