Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Eiropu pārņem vispārējo streiku vilnis, protestējot pret taupības pasākumiem

Spāniju trešdien paralizējis šogad jau otrais ģenerālstreiks, cilvēkiem atkal izejot ielās, lai protestētu pret valdības īstenotajiem taupības pasākumiem un lielo bezdarbu.

Vienlaikus ar vispārējo streiku Spānijā, kuru rīko valsts lielākās arodbiedrības CCOO un UGT, pret taupības pasākumiem vērstu protestu vilnis šodien veļas pāri visai Eiropai. Vispārējais streiks izsludināt arī Portugālē, kur šāda mēroga akcija notiek pirmo reizi. Streiko arī grieķi un itāļi.

Šī ir pirmā reize, kad arodbiedrības vienlaicīgi rīko streikus visās četrās finanšu krīzes nomāktajās eirozonas dienvidu valstīs, paziņojusi Eiropas Arodbiedrību konfederācija (EAK), kas 14.novembri izsludinājusi par protesta dienu. "Dažās valstīs ļaužu izmisums sasniedz augstāko robežu. Mums nepieciešami steidzami risinājumi, lai ekonomiku atgrieztu uz ceļa, nevis to sastindzinātu ar taupību. (..) Eiropas līderi kļūdās, neklausoties tautas dusmās," norādīja EAK ģenerālsekretāre Bernadete Sigola.

Madridē jau izcēlušās policijas un protestētāju sadursmes. Likumsargi likuši lietā stekus, lai izklīdinātu simtiem gados jaunu protestētāju, kas mēģināja bloķēt Madrides galveno satiksmes artēriju "Gran Via". Pēc izklīdināšanas protestētāji pārgrupējušies no jauna nedaudz tālāk no sadursmju vietas, ziņo mediji. Rīta pusē atsevišķos ar streiku saistītos incidentos visā valstī ievainoti 34 cilvēki, tostarp 18 policisti, bet 62 nekārtību cēlāji aizturēti, ziņo Iekšlietu ministrija.

Spānijā jau naktī uz trešdienu arodbiedrību aktīvisti bija izveidojuši piketus pie rūpnīcām, vilcienu stacijām, lidostās un pie veikaliem Madridē un citās pilsētās, aicinot tautu viņiem pievienoties. No rīta Madridē simtiem jauniešu devās gājienā pa pilsētas lielākajām ielām, pūšot taures un aicinot veikalus, kuri sākuši darbu, slēgt savas durvis. "Ģenerālstreiks" un "Mēs nebaidāmies" - skandēja jaunieši, ieejot Madrides centrā.

Lielākajos Madrides laukumos arodbiedrības izkārušas plakātus ar uzrakstu "Viņi atņem mūsu nākotni!". "Tas ir streiks pret valdības bezdarba politiku, nabadzību, lai apturētu šo ceļu pretī kraujai," paziņoja CCOO līderis Ignasio Fernandess Tokso, paužot pārliecību, ka šī diena kļūs par pagrieziena punktu līdzšinējā Eiropas attīstības gaitā.

Streiks nepieciešams, lai pasargātu strādājošo tiesības un pārtrauktu līdzekļu apcirpšanu izglītībai, veselības un sociālo pakalpojumu nozarēm, norādīja kāds 55 gadus vecs CCOO biedrs, kurš jau divus gadus ir bez darba. "Viņi sāpina Spānijas vājāko slāni," viņš piebilda.

Streika dēļ darbu pārtraukusi Vācijas autobūves koncerna Volkswagen rūpnīca Navarras reģionā un kompānijas Ford rūpnīca Valensijā.

Barselonā streikotāji pie pilsētas vairumtirdzniecības tirgus izveidojuši barikādes no aizdedzinātām riepām.

Lidsabiedrības Iberia, Iberia Express, Air Nostrum, Vueling un easyJet atcēlušas vairāk nekā 600 reisu, tostarp aptuveni 250 starptautiskos lidojumus. "Ryanair" streika dēļ reisus vēl nav atcēlusi. Spānijā ierobežota arī autobusu un vilcienu satiksme.

Arodbiedrības un aktīvisti trešdien ieplānojuši desmitiem protestu visā Spānijā un publiskojuši sociālajos medijos aicinājumu vakarā pulcēties uz masu demonstrāciju pie parlamenta ēkas Madridē. Iepriekšējais ģenerālstreiks Spānijā notika martā.

Spānijas ekonomika kopš 2008.gada atrodas recesijā, bet bezdarbs valstī pietuvojies 25% atzīmei. Cenšoties samazināt valsts budžeta deficītu un nostiprināt Spānijas ekonomiku ilgtermiņā, valdība paziņojusi par vērienīgiem taupības pasākumiem vairāku desmitu miljardu eiro apmērā, tostarp paredzot algu samazināšanu sabiedriskajā sektorā, nodokļu palielināšanu un strukturālo reformu īstenošanu.

Vispārējs streiks trešdien izsludināts arī Portugālē, kur protestētāji pirmdien izsvilpa Vācijas kancleri Angelu Merkeli, kura bija ieradusies Lisabonā, lai paustu atbalstu Portugāles valdības īstenotajai taupības programmai. Lisabonā nedarbojas metro, visā valstī traucēta arī prāmju un vilcienu satiksme. Portugāles arodbiedrības izsludinājušas mītiņus un demonstrācijas pret valdības politiku aptuveni 40 pilsētās. Vispārējam streikam pievienojušies arī aptuveni 90% slimnīcu darbinieku. Portugāles aviokompānija TAP paziņojusi, ka atceļ vairāk nekā 170 reisus, lielākoties starptautiskos.

Grieķijā, kas kļuvusi par eirozonas krīzes epicentru, arodbiedrības tomēr vairāk koncentrējušās uz pašmāju krīzi, šoreiz aprobežojoties ar trīs stundu streiku un demonstrācijām Atēnās. Protesti notiek arī citās Eiropas Savienības (ES) valstīs - Beļģijā, Francijā, Vācijā, Itālijā un Polijā.

Vācijā atbalstu kampaņai pret taupības pasākumiem paudusi Vācijas Arodbiedrību federācija (DGB), kas aicinājusi uz protestiem vairākās pilsētās, tostarp Berlīnē un Frankfurtē. "Šobrīd no krīzes, par kuru tās nav atbildīgas, galvenokārt cieš Dienvideiropas tautas. Taču sekas noteikti būs jūtamas arī pārējā Eiropā," norādījusi DGB.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits