Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Čehijas prezidents šaubās, ka vietējie komunisti būtu mainījušies

Čehijas prezidents Milošs Zēmans svētdien pārraidītajā televīzijas intervijā paudis šaubas, ka paaudžu nomaiņa būtu mainījusi komunistus, nosaucot jaunos komunistus par "neostaļinistiem".

Zēmans atzina, ka nevēlētos, lai jaunajā valdībā, kas tiks veidota pēc 25. un 26.oktobrī gaidāmajām parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām, būtu pārstāvēta Čehijas un Morāvijas Komunistiskā partija (KSČM).

Pirmkārt, komunistiem vajadzētu pārvarēt "četru gadu pārejas fāzi", kurā tie atbalstītu vēlēšanās uzvarējušās partijas mazākuma valdību, norādīja prezidents. Tomēr viņš atzina, ka pašas partijas pēc vēlēšanām varētu ieņemt citādu nostāju.

Aptaujas liecina, ka vēlēšanās uzvarēs sociāldemokrāti (ČSSD), kurus pats Zēmans savulaik vadīja, pirms 2005.gadā viņš no partijas aizgāja. Tomēr vairākuma nodrošināšanai parlamentā ČSSD nāksies meklēt sabiedrotos.

KSČM ir atradušies opozīcijā kopš 1989.gada, kad tā dēvētās Samta revolūcijas rezultātā krita komunistiskais režīms, jo citas parlamentā pārstāvētās partijas līdz šim atteikušās sadarboties ar komunistiem, kas joprojām tiek atzīti par nedemokrātisku partiju, kura pauž totalitāru ideoloģiju.

Tomēr Zēmans uzsvēra, ka neviena partija neesot tik sastingusi, lai nemaz nemainītos. Vienlaikus viņš atzina, ka KSČM gadījumā satraukumu rada apstāklis, ka komunistu jaunā paaudze nebūt nav liberālāka kā vecie partijas biedri. "Esmu redzējis dažas jauno komunistu savienības [biedru] uzstāšanās (..). Mani pārņēma bailes un trīsas, vērojot atklāti neostaļinisko stilu, kas man lika apšaubīt, vai paaudžu nomaiņai šajā gadījumā būs pozitīvs rezultāts," sacīja prezidents.

Vienlaikus Zēmans paziņoja, ka ČSSD uzvaras gadījumā viņš iebildīs arī pret valdību, kuru sociāldemokrāti veidotu kopīgi ar konservatīvo partiju TOP 09. Prezidents noliedza arī to, ka viņš stāvētu aiz pēdējā laikā vērojamajām iekšējām domstarpībām ČSSD rindās.

Zēmans joprojām ieņem nelielās kreisi orientētās Pilsoņtiesību partijas (SPOZ) goda priekšsēdētāja amatu, un nesen uz SPOZ pārgājuši vairāki ietekmīgi sociāldemokrāti. ČSSD priekšsēdētājs Bohuslavs Sobotka paziņojis, ka SPOZ cenšas savā labā izmantot pārbēdzējus no citām partijām, kas esot pielīdzināms vēlētāju krāpšanai.

"Ja es būtu Sobotka, es meklētu pats savas kļūdas. Vienmēr ir viegli sacīt - manās kļūdās vainojami ārējie cēloņi un sātans no Prāgas pils ir cēlonis, kas aiz tām stāv," savukārt norādīja Zēmans.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits