Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Bažas, ka protesti Bahreinā pāraugs plašā starptautiskā konfliktā

Saspīlējums pieaudzis protestu pārņemtajā Bahreinā, radot bažas, ka nemiernieku sacelšanās var pāraugt plaša mēroga starptautiskā konfliktā. Zemē, kurā jau nedēļām nerimst šiītu protesti pret mazākumā esošo sunnītu valdību, iesoļojuši ap diviem tūkstošiem Saūda Arābijas un Apvienoto Arābu Emirātu kareivju, radot neapmierinātību ne vien opozicionāros, bet arī šiītu apdzīvotajā Irānā, kas aizvien gremdējas nostalģiskās atmiņās, saucot Bahreinu par savu vēsturisko teritoriju.

Irānas nosodījums

Bahreina kļuvusi par pirmo arābu valsti, kurā protestētāju apspiešanai ielās varai palīgā devušies ārvalstu bruņotie spēki. Tie ieradušies pēc tam, kad nemiernieki, sūdzoties pret diskrimināciju no sunnītu monarhu puses, bloķēja piekļuvi galvenajam finanšu centram. Vara valstī jau izsludinājusi ārkārtas stāvokli.

Militāro iejaukšanos asi nosoda Irāna, kas ir viena no retajām Persijas līča valstīm, kurā pie varas ir šiīti. «Ārvalstu spēku klātbūtne un iejaukšanās Bahreinas iekšlietās ir pilnībā nepieņemama un tikai saasinās situāciju,» Irānas Ārlietu ministrijas pausto citējis Reuters. Lai gan Irāna savā zemē protestētājus nekavējoties apspiež, tā atbalsta arābu sacelšanās citviet, saucot tās par islāma tautas atmodu no despotisko vadoņu gūsta.

Cīņa par varu reģionā

Eksperti norādījuši, ka Saūda Arābijas iesaistīšanās patiesībā saistāma ar daudz dziļāku problēmu reģionā. «Lēmums ievest karaspēku Bahreinā nav veikts kā palīdzības solis valsts monarhijai, Saūda Arābija šādi palīdz pati sev,» laikrakstam The New York Times sacīja Persijas reģiona politikas eksperts Mustafa el Labads. Ja opozicionāri gūtu uzvaru, tā būtu sakāve Saūda Arābijai, kura baidās par tās sīvākās konkurentes Irānas dominanci reģionā. Šiītu panākumi varētu rosināt nemierus arī citās valstīs, no kā sunnītu pārvaldītā Saūda Arābija baidās it īpaši, jo bijusi jau spiesta apspiest dažas neliela mēroga sacelšanās savās austrumu provincēs. Politologi norādījuši, ka Saūda Arābijas solim atbildi varētu sniegt Irāna, ievedot Bahreinā arī savus spēkus, kas saasinātu abu konkurējošo naftas valstu attiecības, rosinot starptautisku militāro konfliktu. Irāna šādu plānu noliedz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits