Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Austrietis lēks ar izpletni no 36 kilometru augstuma, cenšoties uzstādīt 4 jaunus rekordus

Divdesmit minūtes. Aptuveni tik ilgā laikā noskaidrosies, vai austrietis Fēlikss Baumgartners ieies vēsturē kā pirmais cilvēks, kurš, izpildot visu laiku augstāko lēcienu, sasniegs skaņas ātrumu, vai arī kļūs par kārtējo pārgalvi, kuru nāvē iedzinis paša fanātisms. Ja laikapstākļi neieviesīs korekcijas, tad otrdien viņš no tuksneša ASV Ņūmeksikas štatā pacelsies debesīs, lai piepildītu sava mūža sapni - pārspēt pusgadsimtu seno augstākā lēciena ar izpletni rekordu.

Tas, visticamāk, būs 43 gadus vecā vīrieša pēdējais lēciens. Pat ja uz zemes nonāks sveiks un vesels, F. Baumgartners ir apņēmies vairs nekad nelēkt ar izpletni.

Var uzvārīties asinis

Pašreizējais rekords augstākajam lēcienam ar izpletni pieder bijušajam ASV Gaisa spēku pilotam Džo Kitingeram, kurš 1960. gada 16. augustā ar gaisa balonu pacēlās līdz 31,2 kilometru augstumam un sāka bīstamo lēcienu, kas ilga 13 minūtes un 45 sekundes. Brīvā kritiena laikā Dž. Kitingers sasniedza ātrumu 988 kilometri stundā un tika pakļauts mīnus 70 grādu pēc Celsija aukstumam.

F. Baumgartners, kurš 2003. gadā kļuva par pirmo cilvēku, kam izdevies brīvajā kritienā pārplanēt Lamanša šaurumu, gatavojas lēkt no 36,5 kilometru augstuma. Lēciena laikā austrietim ir iespējams sasniegt vēl trīs rekordus. Viņš var veikt augstāko lidojumu ar gaisa balonu, ilgāko brīvo kritienu (aptuveni piecas minūtes un 30 sekundes) un kļūt par pirmo cilvēku, kas pārsniedzis skaņas ātrumu (1238 kilometri stundā), neatrodoties transportlīdzeklī, raksta SPACE.com.

Gatavošanās mēģinājumam pārspēt Dž. Kitingera sasniegumu sākās pirms pieciem gadiem ar enerģijas dzērienu ražotāja Red Bull atbalstu. Šogad F. Baumgartners veicis divus izmēģinājuma lēcienus. Martā viņš nolēca no 24 kilometru augstuma, bet jūlijā - no 29,6 kilometru augstuma, brīvā kritiena laikā sasniedzot 864 kilometru stundā lielu ātrumu, ar kādu parasti pārvietojas pasažieru aviolaineri.

F. Baumgartners lēcienu veiks no hermetizētas kapsulas. To stratosfērā nogādās pasaulē lielākais hēlija balons, kura augstums ir 168 metri jeb tikpat, cik 55 stāvu mājai. Balons izgatavots no īpaša materiāla, kas esot desmitreiz plānāks par sviestmaižu iepakojumu. Tādēļ ir ļoti svarīgi, kādi laikapstākļi valdīs Ņūmeksikas pilsētā Rozvelā, kuras apkaimē notiks austrieša pacelšanās un, cerams, arī veiksmīgā piezemēšanās.

Sākotnēji lēcienu bija paredzēts veikt pirmdien, bet tas tika pārcelts uz otrdienu, jo nedēļas nogalē Rozvelā plosījās spēcīgas brāzmas, vēja ātrumam brīžiem sasniedzot 14 kilometru stundā. Lai pacelšanās varētu notikt, vēja ātrumam uz zemes ir jābūt mazākam par trim kilometriem stundā.

Sadraudzējies ar bailēm

Dž. Kitingers, kurš ir Red Bull projekta padomdevējs, savu fenomenālo rekordu sasniedza ar aprīkojumu, kas no mūsdienu viedokļa ir niecīgs. Lai F. Baumgartners to varētu pārspēt, amerikāņu uzņēmums Orbital Outfitters, kas ar astronautu apģērbu apgādā ASV Nacionālo aeronautikas un kosmosa administrāciju (NASA), īpaši viņam izstrādājis ultramodernu tērpu, kas lēciena laikā nodrošinās aizsardzību pret ārkārtējo gaisa spiedienu un apgādās ar skābekli. Pat sīkākā plaisa tajā var novest lēcēju bezsamaņas stāvoklī, bet sliktākajā gadījumā varot uzvārīties viņa asinis vai uzsprāgt plaušas, kas nozīmētu drošu nāvi.

F. Baumgartners atzīst, ka pirms lēciena ir satraukts, bet uzskata, ka neliela deva baiļu nav nekas ļauns. «Tik ilgi esot iesaistītam ekstrēmos pasākumos, esmu iemācījies izmantot savas bailes kā priekšrocību,» stāsta bijušais kaskadieris. «Bailes ir kļuvušas par manu draugu. Tās ir tas, kas neļauj man pāršaut pār strīpu.»

Austrietis, kurš pēdējo 25 gadu laikā veicis vairāk nekā 2500 lēcienu no lidmašīnām un pasaules augstākajām celtnēm, tuviniekiem apsolījis, ka rekordlēciens būs viņa mūžā pēdējais. Turpmāk viņš grib vadīt helikopteru glābšanas operācijās kalnos ASV un Austrijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits