Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 6. jūlijs
Anrijs, Arkādijs

Apstrīd Irānas vēlēšanu rezultātus; protesti atjaunojas

Irānas policija svētdien atkal iesaistījusies sadursmēs ar cilvēkiem, kas Teherānā protestē pret atkārtoti ievēlēto prezidentu Mahmudu Ahmadinedžadu, kurš uzvarai veltītajā preses konferencē paziņojis, ka balsojums bijis "tīrs", vēsta Reuters.

Savukārt vēlēšanās zaudējušais M.Ahmadinedžada konkurents Mirs Huseins Musavi formāli apstrīdējis vēlēšanu rezultātus, liecina viņa interneta lapā publicētā informācija. "Šodien es esmu iesniedzis oficiālu lūgumu atcelt vēlēšanu rezultātus. Es aicinu irāņu tautu turpināt protestus mierīgā un likumīgā veidā," teikts viņa paziņojumā.

Viņa atbalstītāji svētdien savākušies pilsētas centrā, saukuši viņa vārdu un metuši akmeņus policijas virzienā, Reuters stāstījuši aculiecinieki. Policija ar motocikliem braukusi cauri pūlim, lai izklīdinātu protestētājus. Vismaz viens cilvēks ir ievainots.

Preses konferencē M.Ahmadinedžads norādījis, ka strīds par Irānas kodoljautājumu ir pagātnē, liekot noprast, ka viņa otrajā ievēlēšanas termiņā politika šajā jautājumā nemainīsies. Turklāt Irānas atkārtoti ievēlētais prezidents brīdinājis, ka ikviena valsts, kas uzbruks Irānai, to nožēlos. "Kas uzdrīkstas uzbrukt Irānai? Kas par to vispār uzdrošinās domāt?" tā, atbildot uz jautājumu, teicis Irānas līderis.

Reuters atgādina, ka Irāna ir atteikusies apturēt kodolprogrammu, kas Rietumos tiek uzskatīta par aizsegu kodolieroču radīšanai.

M.Ahmadinedžads vēlēšanas raksturojis kā "tīras un veselīgas", noraidot citu kandidātu aizdomas.

"Viņi varētu būt nelaimīgi par zaudējumu. Viņi ir iztērējuši daudz naudas propagandai cerībā uzvarēt, tādēļ ir dabīgi, ka viņi ir neapmierināti un nelaimīgi."

Policija ir aizturējusi vairāk nekā 100 reformistus, tā ziņoja viņu pārstāvji. Policija apstiprinājusi dažus aizturēšanas gadījumus. M.H.Musavi sieva noliegusi ziņas, ka arī viņas vīrs bijis aizturēto vidū vai viņam piemērots mājas arests.

(pievienota 2.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits