Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Ziņotājs par naudas atmazgāšanu Danske Bank vadījis tās tirgus operācijas Baltijas valstīs

Trauksmes cēlājs, kurš atklāja naudas atmazgāšanu Dānijas bankas Danske Bank Igaunijas filiālē, ir brits Hovards Vilkinsons, kurš ir bijušais šīs bankas tirgus operāciju vadītājs Baltijas valstīs, trešdien ziņoja Dānijas mediji.

"Ļaujiet man pateikt, ka, paveroties atpakaļ uz saviem centieniem no juridiskas, līgumiskas un ētiskas perspektīvas, man nav pilnīgi nekādu problēmu naktīs gulēt," Vilkinsons sacīja intervijā Dānijas laikrakstam Berlingske, kas pērn sāka rakstīt par šo skandālu.

Laikā no 2007. līdz 2015.gadam naudas plūsma caur Danske Bank Igaunijas filiāli pārsniedza 1,5 triljonus dāņu kronu (201 miljardu eiro), un lielākā daļa no tās bija aizdomīga, konstatēja neatkarīgā juridiskā firma Bruun & Hjelje, pēc Danske Bank pasūtījuma veicot izmeklēšanu šajā filiālē.

Danske Bank paziņoja, ka pašlaik nav iespējams pateikt, cik daudz no šīs milzu summas bija netīra nauda, bet tā nevar izslēgt iespējamību, ka daudzas no "aizdomīgajām transakcijām ir noziedzīgas".

Izmeklēšanā, kuru Danske Bank noslēdza 2015. gadā, tika ietverti apmēram 15 000 klientu konti, no kuriem 6200 tiek uzskatīti par aizdomīgiem.

Banka nevarēja precizēt, tieši no kurienes nākusi šī nauda, bet paziņoja, ka 23% no ienākošajiem līdzekļiem bija no Krievijas.

Vilkinsons, kurš bija Danske Markets vadītājs Baltijas valstīs no 2007. līdz 2014. gadam, savā trauksmes cēlāja ziņojumā bija aprakstījis, kā Igaunijas filiāle apkalpojusi klientus, kuri saistīti ar Krievijas vadošiem politiķiem un Dānijā bāzētām firmām, ziņoja Berlingske.

Banka pirmoreiz tikusi brīdināta 2007. gadā, bet sākusi risināt šīs problēmas tikai 2013. gadā, kad Vilkinsons uzrakstīja ziņojumu vadībai, vēstīja laikraksts.

Šī naudas atmazgāšana ir saistīta ar tā dēvēto Sergeja Magņitska lietu. Advokātu Magņitski Krievijā aizturēja pēc tam, kad viņš bija apsūdzējis vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta izlaupīšanā. Magņitskis nomira 2009. gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas izolatorā pavadītām dienām, jo viņam tika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits