Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ziņojums: Putinam un FSB pietuvināti ļaudis caur Danske Bank Igaunijā atmazgājuši miljardus

Dānijas lielākās bankas Danske Bank Igaunijas nodaļa 2013. gadā slēgusi vairāku kompāniju kontus, kad atklājies, ka tos izmantojis Vladimira Putina ģimenes loceklis un Krievijas Federālajam drošības dienestam (FSB) pietuvināti cilvēki, lai atmazgātu lielu naudas daudzumu, par nopludinātā ziņojumā pieejamo informāciju vēsta organizētās noziedzības un korupcijas ziņošanas projekts OCCRP.

Dokumentā, kas nonācis OCCRP un britu medija The Guardian rīcībā, atklāts, ka kāds anonīms ziņotājs tolaik informējis Danske Bank izpilddirektoru, ka bankas Igaunijas filiāles darbības naudas atmazgāšanas novēršanai ir pilnīgi izgāzušās un ka banka varētu būt "pieļāvusi noziedzīgu nodarījumu", palīdzot uzņēmumam Lantana Trade LLP īstenot vairākus aizdomīgus darījumus. Minēts, ka uzņēmuma faktiskie īpašnieki "pārstāv Putina ģimeni un FSB". Pēc tam, kad Danske Bank sāka izmeklēšanu, noskaidrots, ka uzņēmums Lantana Trade LLP bijis saistīts ar vairākām Krievijas bankām, kas pēdējo gadu laikā slēgtas, vēsta Igaunijas medijs ERR.

Viena no likvidētajām Krievijas bankām bija Promsberbank, kas zaudējusi licenci 2015. gadā apmēram tajā pašā laikā, kad līdz ar 20 citu uzņēmumu saistītiem kontiem likvidēts arī Lantana Trade LPP. Viens no šīs bankas valdes locekļiem bija Krievijas prezidenta Putina brālēns Igors Putins.

Danske Bank nav spējusi noskaidrot, kurš kontrolējis iesaistīto uzņēmumu Lantana Trade LLP, kas 2013. gadā Lielbritānijai melīgi ziņoja, ka tai neesot aktīvu darījumu, kamēr faktiski Danske Bank kontos ik dienu apgrozīja milzu summas. Bankas pārstāvji atzinuši - ja tolaik būtu zinājuši to, ko šobrīd, būtu reaģējuši krietni ātrāk. Saskaņā ar ziņojumiem faktiskā situācija gan ir daudz sliktāka - atsevišķi Danske Bank darbinieki izvēlējušies šīs naudas atmazgāšanas shēmas neizvērtēt, raksta ERR.

"Darbība kontā dažādos veidos liecināja par naudas atmazgāšanu - vairāki lieli darījumi, kas veikti vienas vai divu dienu laikā, un naudas plūsmas nebeidzās," pausts ziņojumā.

Danske Bank Igaunijas nodaļa jau iesaistīta citās naudas atmazgāšanas shēmās, tostarp miljardiem dolāru pārskaitījumos no Azerbaidžānas, kas plūduši caur šo filiāli. Daļa no šīs naudas vēlāk nonākusi arī vairāku politiķu kabatās, kuri slavējuši Baku režīmu, pieverot acis uz tā pieļautajiem cilvēktiesību pārkāpumiem, vēsta OCCRP.

ERR norāda, ka Igors Putins bijis arī Krievijas Zemes bankas valdes loceklis un bijis iesaistīts tā sauktajā "Krievijas atmazgātavā", kā ietvaros caur 112 kontiem un ar līdzdalībniekiem vairāku valstu politiskajās un biznesa aprindās atmazgāti 20,8 miljardi eiro.

Tāpat Promsberbank akcionāru lokā bijuši arī biznesmenis Aleksandrs Grigorjevs, kuram bijuši tieši sakari ar FSB, un kurš arestēts 2015. gadā, kā arī Aleksejs Kuļiks, kurš 2016. gadā aizturēts saistībā ar liela mēroga krāpšanu.

Visi trīs minētie darboņi saistīti arī ar kādu citu noziedzīgu sistēmu Deutsche Bank filiālē Maskavā, kur izvēlētiem krievu klientiem ļāva iesaistīties valūtas maiņas darījumos.

Top komentāri

Tante
T
Jāklapē ciet, jo tas nav sabiedrības interesēs
ļuļa
ļ
nu, kad tad klapēs ciet?????
reptilis
r
Krievijā parastie ļautiņi priecājas - lai tie ārzemnieki tos Krievijas izzadzējus spaida,ja mēs paši nevaram:)))...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits