Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Lietuvā sākas plaša lauksaimnieku protesta akcija

Viļņā otrdien sāksies zemnieku protesta akcija, kuras laikā Lietuvas galvaspilsētā zemnieki no visas valsts ieradīsies ar lauksaimniecības tehniku un kuru Lietuvas Lauksaimniecības padome plāno turpināt līdz piektdienai.

Lietuvas Lauksaimniecības padomes priekšsēdētājs Igns Hofmans informēja, ka pirmdien lauksaimnieki no visas Lietuvas sākuši ceļu uz galvaspilsētu, kuras gaidāma 850 tehnikas vienību ierašanos.

Lauksaimniecības padome otrdien gatavojas veikt tehniskos un sagatavošanās darbus Viļņā, pulcējoties pie valdības nama, kur trešdien un ceturtdien plāno piketu ar apmēram 2000 cilvēku piedalīšanos. Saistībā ar protesta akciju gaidāmi satiksmes ierobežojumi Viļņas centrā.

Protesta akcija formāli noslēgsies piektdien, tomēr zemnieku ir gatavi jauniem protestiem, teica Hofmans.

Lauksaimnieku mērķis ir pievērst uzmanību sarežģītajai situācijai, sabiedrības sašķeltībai, būtiskām atšķirībām starp pilsētām un laukiem.

"No lauksaimniecības politikas ir atkarīga ne tikai Lietuvas lauksaimnieku darbība un dzīve, bet arī valsts iedzīvotāju nākotne kopumā: pārtikas cenas, pārtikas kvalitāte, pārtikas piegāde un nekaitīgums, kā arī valsts iedzīvotāju sociālā un ekonomiskā labklājība," uzsvēra Hofmans.

Kā teica padomes vadītājs, gaidāms, ka protestētāji tiksies gan ar vides ministru Simonu Ģentvilu, gan ar lauksaimniecības ministru Ķēstuti Navicku, kurš nedēļas sākumā atrodas vizītē Briselē, bet ceturtdien varētu tikties ar lauksaimniekiem Viļņā.

Ceturtdien gaidāms Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas paziņojums saistībā ar esošo situāciju lauksaimniecībā.

Lauksaimniecības padomei pievienojusies arī Privāto mežu īpašnieku asociācija, kura šomēnes organizēja kokvedēju piketu Kauņas rajonā. Uz Viļņu dodas arī 50 mežistrādes mašīnas, kas Viļņas centrā atradīsies divas dienas.

8.janvārī lauksaimnieki visā Lietuvā iededza ugunskurus, lai protestētu pret valdības lauksaimniecības politiku, akcīzes nodokļa palielināšanu sašķidrinātajai naftas gāzei, daudzgadīgo pļavu atjaunošanu, kā arī aicināja risināt piena nozares krīzi un citas problēmas.

Todien padomes delegācija tikās ar Lietuvas premjerministri Ingrīdu Šimonīti, lauksaimniecības ministru un vides ministru. Lai gan pēc tikšanās Hofmans to raksturoja kā diezgan konstruktīvu un sacīja, ka ar Šimonīti ir panākta vienošanās par kopīgu lauksaimnieku problēmu risināšanu un kārtējo tikšanos martā, dažas dienas vēlāk lauksaimnieki paziņoja par protesta akciju Viļņā.

11.janvārī Lietuvas lauksaimniecības padomes pārstāvji tikās ar Eiropas Savienības lauksaimniecības komisāru Janušu Vojcehovski, kurš solīja piedāvāt risinājumus pastāvīgo pļavu atjaunošanai. Otrdien viņam plānots par to runāt ar Lietuvas lauksaimniecības ministru Navicku.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits