Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Igaunijas regulators slēdz skandālā iesaistīto Danske Bank filiāli

Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības iestāde devusi rīkojumu slēgt naudas atmazgāšanas skandālā iesaistīto Dānijas bankas Danske Bank Igaunijas filiāli.

Uzraudzības iestāde norādījusi, ka filiālei jābeidz darbība Igaunijā astoņu mēnešu laikā kopš rīkojuma saņemšanas un, pārtraucot darbību, tai jāņem vērā klientu intereses.

Patlaban visi klientu līgumi ir spēkā un klienti var turpināt izmantot Danske Bank Igaunijas filiāles pakalpojumus. Attiecību ar klientiem reorganizācija tiks veikta pakāpeniski astoņu mēnešu laikā. Banka pilnībā atmaksās visus noguldījumus. Tomēr tā nedrīkst piespiest klientus pārtraukt kredītlīgumus vai atmaksāt aizdevumus pirms termiņa, sacīts finanšu uzraudzības iestādes paziņojumā.

Tajā teikts, ka Danske Bank astoņu mēnešu laikā visi aizdevumu līgumi jānodod ar to nesaistītai bankai vai citai ar to nesaistītai juridiskai personai, kurai ir atļauja darboties Igaunijā, un tā turpinās apkalpot šos kredītlīgumus. Ja Danske Bank šādu kredītlīgumu pārņēmēju nespēj atrast, tai jāatrod cits likumīgs veids, kā šos aizdevumus turpināt apkalpot, lai klientu intereses tiktu adekvāti aizsargātas.

2018. gada beigās Danske Bank Igaunijas filiālei bija 14 700 noguldītāju un 12 300 kredītņēmēju.

Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības iestāde norādījusi, ka lēmumu par Danske Bank Igaunijas filiāles slēgšanu pieņēmusi pēc tam, kad izanalizējusi ziņojumu, ko Danske Bank publiskoja par iekšējo izmeklēšanu par naudas atmazgāšanu Igaunijas filiālē, kā arī informāciju, ko saņēmusi no Igaunijas finanšu noziegumu izmeklēšanas dienesta.

Igaunijas finanšu uzraudzības iestādes vadītājs Kilvars Keslers uzsvēris, ka Danske Bank nopietnie pārkāpumi daudzu gadu gaitā, nodarot kaitējumu Igaunijas finanšu videi, prasa viennozīmīgu nosodījumu.

"Mums ir visas tiesības reizi un par visām reizēm izbeigt šo ārkārtējo nožēlas vērto lietu, jo Igaunijā ir notikuši nopietni un plaši vietējo noteikumu pārkāpumi ārvalsts bankas vietējā filiālē, un tas ir devis nopietnu triecienu Igaunijas finanšu tirgus caurskatāmībai, uzticamībai un reputācijai, savukārt [Dānijas] finanšu uzraudzības iestāde pret banku izturējusies maigi," sacījis Keslers.

Viņš norādījis, ka Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības iestāde bijusi bijusi vienīgā Igaunijas vai Dānijas institūcija, kas reaģējusi uz naudas atmazgāšanu Danske Bank, jo 2015. gadā tā piespiedusi bankas filiāli Igaunijā pārtraukt apkalpot nerezidentus, ņemot vērā pierādījumus par naudas atmazgāšanu, kas tolaik bijuši tās rīcībā.

Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības iestādes vadītājs paziņojis, ka par katru tās rīkojuma pārkāpumu Danske Bank tiks noteikts sods Igaunijas likumos paredzētais maksimālais sods - 100 000 eiro dienā, līdz prasības tiks izpildītas.

20 dienu laikā Danske Bank Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības institūcijai jāiesniedz rīcības plāns filiāles Igaunijā slēgšanai. Finanšu pakalpojumu uzraudzības institūcija uzsvēra, ka stingri uzraudzīs filiāles slēgšanas procesu un ir gatava veikt papildu pasākumus, lai aizsargātu filiāles klientus un finanšu sektora uzticamību.

Danske Bank vadītājs Jespers Nīlsens otrdien pauda nožēlu par kaitējumu, ko Danske Bank naudas atmazgāšanas skandāls nodarījis Igaunijas sabiedrībai, un paziņoja, ka Danske Bank pārtrauks darbību Igaunijā atbilstoši Igaunijas finanšu pakalpojumu uzrauga prasībām.

"Mēs atzīstam, ka šim nopietnajam iespējamajam naudas atmazgāšanas gadījumam Igaunijā bija negatīva ietekme uz Igaunijas sabiedrību, un mēs atzīstam, ka, ņemot vērā šo fonu, Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības institūcija uzskata, ka Danske Bank vislabāk ir pārtraukt bankas darbību Igaunijā," sacīja Nīlsens.

"Mums ir žēl atstāt Igauniju, esot šādam fonam, bet mēs saprotam, cik stingri Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraugs raugās uz šo lietu, un mēs atbilstoši prasītajam pārtrauksim savu darbību. Mēs turpināsim sadarboties ar Igaunijas un citām atbildīgajām institūcijām," piebilda Danske Bank pagaidu vadītājs.

Danske Bank otrdien arī pavēstīja, ka nolēmusi pārtraukt darbību Baltijas valstīs un Krievijā, taču uzsvēra, ka šāds lēmums pieņemts nevis tāpēc, ka Igaunijas finanšu uzraugs licis slēgt bankas filiāli Igaunijā, bet gan īstenojot bankas stratēģiju koncentrēties uz darbību savos pamattirgos Ziemeļvalstīs.

Savukārt Eiropas Banku iestāde pirmdien paziņoja, ka pēc Eiropas Komisijas lūguma sākusi izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai Igaunijas un Dānijas finanšu uzraudzības iestādes pietiekami pildījušas savus pienākumus saistībā ar naudas atmazgāšanu Danske Bank.

Pēc Igaunijas finanšu pakalpojumu uzrauga datiem, Danske Bank Igaunijas filiāles aktīvi šā gada sākumā bija 1,2 miljardi eiro. No tā lielākā daļa ir aizdevumu portfelis 1,06 miljardu eiro vērtībā, tostarp aizdevumi juridiskajām personām 549 miljonu eiro vērtībā un fiziskajām personām 501 miljona eiro vērtībā. Savukārt noguldījumu apmērs ir 95,6 miljoni eiro, tostarp 87 miljoni eiro - Igaunijas rezidentu noguldījumi.

Igaunijas centrālā banka otrdien norādīja, ka Danske Bank Igaunijas filiāles slēgšanai nebūs būtiskas ietekmes uz Igaunijas ekonomiku.

2014.gadā Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības iestāde paziņoja, ka Danske Bank Igaunijas filiālē konstatējusi liela mēroga ilgstošus noteikumu par cīņu pret naudas atmazgāšanu pārkāpumus.

Lēsts, ka laikā no 2007. līdz 2015.gadam caur Danske Bank Igaunijas filiāli atmazgātas miljardiem eiro vērtas summas. Liela daļa "netīrās naudas" bijusi no Krievijas.

papildināta visa ziņa

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits