Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Aptauja: Nausēda ir populārākais iespējamais Lietuvas prezidenta amata kandidāts

Ja Lietuvas valsts prezidenta vēlēšanas notiktu šajā nedēļas nogalē, amatā tiktu pārvēlēts pašreizējais valsts galva Gitans Nausēda, liecina sabiedriskās domas un tirgus izpētes kompānijas Spinter tyrimai pēc portāla Delfi.lt pasūtījuma veiktas aptaujas rezultāti.

Par Nausēdu oktobrī balsotu19,3% respondentu salīdzinājumā 23,2% septembrī.

Lietuvā valdošās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" izvirzīto prezidenta amata kandidāti - premjerministri Ingrīdu Šimonīti - oktobrī gatavi atbalstīt bija 10,1% respondentu, kas ir par 3,5 procenta punktiem vairāk nekā septembrī.

Trešais populārākais iespējamais prezidenta amata kandidāts ir advokāts Igns Vēgēle, par kuru gatavi balsot 8,8% aptaujāto, kas ir par 0,3 procenta punktiem vairāk nekā iepriekšējā mēnesī.

Viņam seko parlamenta opozīcijā esošās Sociāldemokrātiskās partijas līdere Vilija Blinkevičūte. Par pašreizējo Eiropas Parlamenta deputāti savu balsi atdot vēlētos 7% respondentu, kas ir par 1,3 procenta punktiem mazāk nekā septembrī.

Ja prezidenta vēlēšanas notiktu oktobrī Lietuvas parlamenta deputātu Remīģiju Žemaitaiti atbalstītu 3,6% respondentu (septembrī - 2,4%), savukārt atbalsts sabiedriskajam aktīvistam Andrjum Tapinam saglabājies 3,5% līmenī.

Seima spīkeri Viktori Čmilīti-Nilsenu prezidentes amatā vēlētos redzēt 3% respondentu (septembrī - 4,2%), par bijušo premjerministru Sauļu Skverneli, kurš vada Demokrātisko savienību "Lietuvas vārdā", balsotu 2,8% aptaujāto (2,4%).

Pirmo reizi iespējamo prezidenta amata kandidātu reitingā minēts bijušais Lietuvas armijas komandieris Valds Tutkus, par kuru oktobrī balsotu 2,2% respondentu. Par Seima opozīcijā esošo zaļzemnieku virzīto Seima deputātu Aurēliju Verīgu balsotu 2,1% aptaujāto (septembrī - 1,7%).

11,1% aptaujāti atzina, ka prezidenta vēlēšanās balsotu par kādu citu kandidātu, bet 8,4% sacīja, ka vispār nebalsotu vēlēšanās.

17.-28.oktobrī tika aptaujāti 1011 cilvēki vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Valsts prezidenta vēlēšanas Lietuvā notiks nākamā gada 12.maijā. Prezidents Lietuvā var ieņemt divus piecu gadu amata termiņus pēc kārtas.

Pagaidām prezidenta vēlēšanām ir izvirzīti divi kandidāti. Zemnieku un zaļo savienība izvirzījusi bijušo veselības ministru Verīgu, bet Reģionu partija - Kazlu Rūdas mēru Mantu Varašku. Abas šīs partijas ir Seima opozīcijā. "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" ir vienojušies, ka partijas kandidāte būs Šimonīte.

Nausēda un Vēgēle lēmumu par kandidēšanu vēlēšanās sola paziņot vēl šogad.

Lai kandidātu reģistrētu vēlēšanām, viņam vai viņai jāsavāc 20 000 parakstu savai nominēšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits