Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Trampam un Klintonei Ņujorkas balsis var būt izšķirošas

Otrdien notiek demokrātu un republikāņu priekšvēlēšanas Ņujorkas štatā, kas var izrādīties izšķirošas abu partiju vadošo pretendentu cīņā par tiesībām startēt rudenī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās.

Ja republikāņu favorītam Donaldam Trampam izdosies izcīnīt visus 95 Ņujorkai atvēlētos partijas nacionālā konventa delegātus, viņš atradīsies vairs tikai rokas stiepiena attālumā līdz kārotajiem 1237 delegātiem, kas nepieciešami, lai konventā nodrošinātu nomināciju jau pirmajā balsojumā.

Šobrīd Tramps jau nodrošinājis 744 delegātus, kamēr viņa galvenais sāncensis - galēji konservatīvais senators no Teksasas Teds Kruss - izcīnījis tikai 559 delegātu balsis.

Visi 14 no republikāņu delegātiem, kas pienākas štatam kopumā, tiks tam pretendentam, kas priekšvēlēšanās iegūs vairāk nekā 50% balsu. Ja neviens no pretendentiem tik daudz balsu neizcīnīs, šie delegāti tiks proporcionāli sadalīti starp visiem kandidātiem, kas iegūs vismaz 20% balsu.

Vēl 81 delegāts sadalīts pa 27 Ņujorkas Kongresa vēlēšanu apgabaliem. Ja kāds no pretendentiem attiecīgajā apgabalā iegūst vismaz 50% balsu, tad viņam pienākas visi trīs apgabalam atvēlētie delegāti. Pretējā gadījumā divi delegāti tiek tam kandidātam, kas ieguvis visvairāk balsu, bet atlikušais delegāts - otrās vietas ieguvējam.

Saskaņā ar pēdējo aptauju, kas veikta pēc televīzijas kanāla NBC un laikraksta The Wall Street Journal pasūtījuma, par Trampu gatavojas balsot 54% no reģistrētajiem republikāņiem. Viņam ar 25% seko Ohaio gubernators Džons Keisiks, bet Krusu atbalsta tikai 16%.

Neskatoties uz labajām izredzēm Ņujorkā, lai nodrošinātu sev pārliecinošas pozīcijas konventā, Trampam jāgūst labi panākumi arī Indiānā, kur priekšvēlēšanas notiek 3.maijā, un delegātiem bagātīgi apveltītajā Kalifornijā, kur balsojums paredzēts priekšvēlēšanu pēdējā dienā, 7.jūnijā.

Tikmēr demokrātu nometnē tik izcīnītas 247 no 2383 nepieciešamajām konventa delegātu balsīm.

Demokrātu favorīte Hilarija Klintone līdz šim sev jau nodrošinājusi 1758 delegātus, no kuriem 469 ir tā dēvētie superdelegāti - partijas vēlētās amatpersonas, kuras konventā var balsot pēc saviem ieskatiem.

Tikmēr Klintones vienīgajam reālajam sāncensim - partijas galēji kreisā spārna pārstāvim Bērnijam Sandersam - šobrīd ir tikai 1076 delegātu balsis.

Saskaņā ar aptaujām Klintones pārsvars pār Sandersu Ņujorkā sasniedz divciparu skaitli, un tādējādi pašpasludinātajam demokrātiskajam sociālistam, ja viņš cietīs sakāvi, faktiski vairs nebūs izredžu panākt bijušo pirmo lēdiju.

Balsojums Ņujorkā, domājams, beidzot iezīmēs pavērsienu abu partiju priekšvēlēšanu gaitā, jo pēdējās nedēļas nedz Trampam, nedz Klintonei nav bijušas veiksmīgas. Pēdējās astoņās no demokrātu priekšvēlēšanām septiņās uzvarēja Sanderss, un arī Krusam izdevās mazināt Trampa pārsvaru, gūstot uzvaras Kolorado, Vaiomingā un Džordžijā.

Sandersa izredzes otrdienas balsojumā mazina apstāklis, ka neatkarīgajiem vēlētājiem, kuru balsis palīdzēja viņam gūt uzvaru tādās pavalstīs kā Ņūhempšīra, Oklahoma, Mičigana un Viskonsina, lai piedalītos demokrātu priekšvēlēšanās Ņujorkā, bija līdz 25.martam jāreģistrējas kā demokrātiem.

Ja Klintone Ņujorkā savu sāncensi pārspēs vismaz ar desmit procentpunktu lielu pārsvaru, Sandersam, lai sasniegtu maģisko skaitli 2383, atlikušajos štatos jāizcīna vismaz 78% delegātu, taču tas ir gandrīz neiespējams uzdevums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ķīna kritizē G7 samita noslēguma paziņojumu

Ķīna pirmdien paziņojusi, ka G7 samita noslēguma dokuments, kurā Pekina aicināta pārtraukt ieroču komponentu sūtīšanu Krievijai, esot "pilns augstprātības, aizspriedumu un melu".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits