Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pompeo paraksta vienošanos par ASV karavīru pārvietošanu no Vācijas uz Poliju

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo piektdien Varšavā parakstīja aizsardzības sadarbības vienošanos ar Polijas amatpersonām, sagatavojot ceļu amerikāņu karavīru pārdislocēšanai no Vācijas uz Poliju.

Pompeo, viesojoties Varšavā Centrālās un Austrumeiropas vizītes noslēgumā, ar Polijas aizsardzības ministru Marjušu Blaščaku parakstīja vienošanos, kas sagatavo juridisko bāzi papildu karaspēka izvietošanai.

"Tās būs paplašinātas garantijas - garantijas, ka draudu gadījumā mūsu karavīri stāvēs līdzās plecs pie pleca," parakstīšanas ceremonijā sacīja Polijas prezidents Andžejs Duda.

"Tas arī kalpos drošības nostiprināšanai citās mūsu Eiropas daļas valstīs."

Vienošanās uzlabos arī citus ASV un Polijas attiecību aspektus, viņš piebilda, kā primārās minot investīciju un tirdzniecības saites.

Šobrīd Polijā ir izvietoti 4500 ASV karavīru, un viņiem pievienosies vēl aptuveni 1000.

Pagājušajā mēnesī ASV prezidents Donalds Tramps pieprasīja samazināt ASV karavīru skaitu Vācijā, un Pentagons tad pavēstīja, ka no Vācijas tiks izvesti 12 000 ASV karavīru. 5600 no tiem tiks izvietoti citās Eiropas valstīs, arī Polijā.

No Vācijas tiks izvestas arī vairākas ASV militārās pavēlniecības, arī ASV Armijas 5.korpusa ārzemju štābs, kas nākamgad tiks pārcelts uz Poliju.

Sestdien pēc parakstīšanas ceremonijas Pompeo, Duda un citi Polijas līderi pie Nezināmā kareivja kapa atzīmēja simto gadadienu Polijas vēsturiskajai uzvarai pret Padomju Krieviju 1920.gada Poļu-padomju karā.

Varšavas kaujā, kas ir pazīstama arī kā Brīnums pie Vislas, maršala Juzefa Pilsudska vadītais Polijas karaspēks sakāva uzbrūkošo Sarkano armiju. Ar šo uzvaru tika apstādināta boļševiku tālāka virzīšanās uz rietumiem, un arī mūsdienās poļiem tā ir milzīga nacionālā lepnuma avots.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits