Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Pētījums: ASV bezpilota lidaparātu kari Pakistānā ir pielīdzināmi terora aktiem

ASV bezpilota lidaparātu Pakistānā īstenoto operāciju rezultāti efekta ziņā ir pielīdzināmi terora aktiem – šādi secinājumi izdarīti pētījumā Dzīve zem bezpilota lidaparātiem: Pakistānas civiliedzīvotāju nāves, ievainojumi un traumas amerikāņu bezpilota lidaparātu operāciju gaitā (Living Under Drones: Death, Injury and Trauma to Civilians From US Drone Practices in Pakistan), par kura rezultātiem vēsta laikraksts The Guardian.

Pētījuma autori, ASV Ņujorkas un Stenfordas universitāšu juridisko fakultāšu mācībspēki, par savu mērķi bija izvirzījuši uzdevumu noskaidrot, cik lielā mērā ASV bezpilota lidaparātu triecieni ir bīstami Pakistānas civiliedzīvotājiem un vai, īstenojot aviācijas triecienus, netiek pārkāptas starptautisko tiesību normas.

Pētījuma gaitā tika veikts vairāk nekā 130 interviju. Respondentu vidū bija aviācijas triecienos cietušie, uzlidojumos bojā gājušo vai ievainoto cilvēku radinieki, bezpilota lidaparātu operāciju aculiecinieki, Pakistānas valdības tagadējie un bijušie ministri, Pakistānas lielāko politisko partiju pārstāvji, juristi, mediķi, humanitāro organizāciju darbinieki, cilvēktiesību aizstāvji un žurnālisti.

Darba autori nonāca pie secinājumiem, ka „bezpilota lidaparātu kari” pēc radītā efekta ir salīdzināmi ar terora aktiem. „Bezpilota lidaparāti visu diennakti lido virs apdzīvotām vietām Pakistānas ziemeļaustrumos un bez brīdinājuma dod triecienus pa mājām, transportlīdzekļiem, sabiedriskām vietām,” teikts ziņojumā, norādot – „lidaparātu klātbūtne rada vietējiem iedzīvotājiem nemitīgu baiļu sajūtu un psiholoģiskas traumas”.

Nereti pakistānieši, kuri kļūst par aviācijas treicienu lieciniekiem, baidās doties palīgā cietušajiem, jo bezpilota lidaparāti regulāri dod triecienus arī pa glābējiem, raksta ziņojuma autori. Tāpat bezpilota lidaparātu uzlidojumos bojā gājušo cilvēku tuvinieki bieži baidās piedalīties savu piederīgo bērēs, jo bezpilota lidaparāti bieži dod triecienus arī pa bēru dalībniekiem.

Tāpat pētījumā atzīmēts, ka nav iespējams objektīvi spriest par „bezpilota lidaparātu kara” rezultātiem, balstoties uz paziņojumiem masu informācijas līdzekļos un amerikāņu militārpersonu sniegtajām atskaitēm. Norādīts, ka ASV valdība reti atzīst mierīgo iedzīvotāju slepkavību faktus un regulāri pazemina datus par upuriem civiliedzīvotāju starpā. Kara ar teroristiem ilūzijas radīšanu sekmē virkne „viltību”: piemēram, oficiālajās atskaitēs visi nogalinātie vīrieši, kas sasnieguši pilngadību, figurē kā „kaujinieki”, neatkarīgi no tā, vai viņi tādi ir vai nav bijuši.

Noslēgumā pētījuma autori secina, ka „bezpilota lidaparātu kari”, kuru oficiālais mērķis ir cīņa ar teroristiem, nav attaisnojams un aicina starptautisko sabiedrību nosodīt ASV prezidenta Baraka Obamas administrāciju par aviācijas triecieniem Pakistānā.

Šis nav pirmais ziņojums par „bezpilota lidaparātu kariem” Pakistānā, kas pretendē uz neatkarību. 2011. gadā vairāku britu izdevumu žurnālisti publicēja savu ziņojumu, kurā tika secināts, ka amerikāņu militārpersonas ievērojami pazemina nogalināto mierīgo iedzīvotāju skaitu. Šaja dokumenta bija teikts, ka kopš 2004. gada, kad tika dots pirmais trieciens Pakistānas teritorijā, izmantojot bezpilota lidaparātus, par uzlidojumu upuriem kļuvuši vismaz 2292 cilvēki, no kuriem vismaz 385 ir mierīgie iedzīvotāji, galvenokārt sievietes un bērni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits