Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Miljons cilvēku paraksta petīciju pret ASV un ES brīvās tirdzniecības līgumu

Petīciju pret ASV un Eiropas Savienības (ES) brīvās tirdzniecības līguma noslēgšanu parakstījis jau kopumā viens miljons cilvēku, paziņojuši aktīvisti.

ES un ASV sarunas par Transatlantisko tirdzniecības un investīciju partnerību (TTIP) turpinās jau ilgāk nekā gadu, pusēm cenšoties vienoties par pasaulē lielāko brīvās tirdzniecības un investīciju līgumu.

Paredzēts, ka TTIP radīs brīvo tirgu aptuveni vienam miljardam iedzīvotāju, harmonizējot noteikumus un atceļot tarifus abās Atlantijas okeāna pusēs.

Tomēr TTIP sarunas līdz šim arī saskārušās ar plašu kritiku, ierosinātā līguma pretiniekiem paužot bažas, ka tas varētu zināmā mērā aizstāt nacionālos likumus.

Tāpat līguma pretinieki uzsver, ka sarunas par to notiek slepenībā un šī līguma galvenais mērķis ir nodrošināt korporatīvo interešu aizstāvību.

Īpaši asi aktīvisti kritizē TTIP paredzēto investoru un valsts domstarpību nokārtojumu, kas paredz, ka uzņēmumiem būs tiesības vērsties tiesā pret nacionālajām valdībām, ja tie uzskatīs, ka vietējie likumi, piemēram, veselības un drošības regulējumi, ir pretrunā ar brīvās tirdzniecības līgumu.

Protestējot pret šo līgumu, vairākas nevalstiskās organizācijas un aktīvisti ir apvienojušies koalīcijā Stop TTIP.

Šī koalīcija ceturtdien paziņoja, ka petīciju, kas aicina atteikties no līguma, parakstījis jau vairāk nekā viens miljons cilvēku.

Stop TTIP ietilpst 320 grupas no 24 valstīm.

Saskaņā ar ES noteikumiem, ja kādu iniciatīvu ir atbalstījis viens miljons cilvēku, Eiropas Komisija ir spiesta pārskatīt savu politiku un sarīkot noklausīšanos Eiropas Parlamentā.

Aktīvisti norāda, ka EK jau septembrī centās noraidīt protestētāju iniciatīvu, paziņojot, ka mēģinājumi bloķēt jau notiekošas sarunas nav juridiski saistoši.

Stop TTIP šo EK lēmumu ir apstrīdējusi Eiropas Savienības tiesā.

Tikmēr ES tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma ir solījusi aktīvāk strādāt, lai mazinātu bailes un bažas attiecībā uz TTIP.

Savukārt ASV valsts sekretārs Džons Kerijs šonedēļ paziņoja, ka TTIP ir kļuvis par upuri pārpratumiem, kuri ir jānovērš un kuri tiks novērsti tuvāko mēnešu laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits