Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Liedz pieeju radikāļu iecienītai lietotnei

Sociālo mediju Twitter un Facebook lēmums apturēt prezidenta Donalda Trampa kontu darbību kopā ar labējo radikāļu vidū iecienītā sociālā tīkla Parler bloķēšanu Google, Apple un Amazon servisos kārtējo reizi aktualizējis jautājumu par sociālo mediju regulāciju.

Lai gan Trampa uzvedība, musinot uz nekārtībām, netiek attaisnota, kritiķi pauž bažas par ietekmi uz vārda brīvību, ja sociālie mediji vienpersonīgi lems par tajā esošo saturu.
 

Iesaldē Trampu

Paša prezidenta uzkurināto atbalstītāju sarīkotais grautiņš un ielaušanās ASV Kapitolija ēku kompleksā, kā rezultātā mira pieci cilvēki, bija šķietami pēdējais piliens digitālo tehnoloģijas milžiem, kuri iepriekš kritizēti par pārāk maigu pieeju ASV prezidentam. Facebook un Trampa iecienītākā platforma Twitter nolēma uz laiku slēgt ASV prezidenta kontus. Facebook vadītājs Marks Zakerbergs paziņojis, ka Trampa konts būs iesaldēts vismaz līdz 20. janvārim, kad par ASV prezidentu oficiāli kļūst demokrāts Džo Baidens. Savukārt šonedēļ tehnoloģiju giganti Apple, Google un Amazon paziņoja par galēji labējo vidū populārākās saziņas lietotnes Parler bloķēšanu. Miljardu dolāru vērtā kompānija Amazon svētdien paziņoja, ka Parler rada "ļoti reālus draudus sabiedrības drošībai". Mediji ziņo, ka šajā lietotnē tika organizētas nekārtības Vašingtonā, kā arī plānotas jaunas demonstrācijas. 

Uzņēmuma vadītājs Džons Meitss, kuram pārmet, ka lietotnei trūkst spējas regulēt tajā notiekošo, apgalvoja, ka tas ir "koordinēts uzbrukums runas brīvībai". Fox News ziņo, ka pirms Parler dzēšanas tā bija kļuvusi par visvairāk lejuplādēto lietotni Apple iOS vidē. Iepriekš sociālie tīkli vainoti par dezinformācijas neierobežošanu un "troļļu" neapturēšanu gan saistībā ar Brexit balsojumu, gan Trampa kampaņu 2016. gadā, gan virkni citu jautājumu. 
 

Stingrāki likumi

Šie tehnoloģiju kompāniju lēmumi, kas, kā norāda analītiķi, saistāmi ar uzņēmumu bailēm no Baidena administrācijas un Demokrātu partijas kontrolētā Senāta potenciālo vēlmi iegrožot ietekmīgās tehnoloģiju kompānijas, aktualizējuši jautājumu par sociālo mediju lomu, regulāciju un to sadalīšanu mazākās vienībās. Demokrātu senators Ričards Blūmentāls sarunā ar Bloomberg sacījis, ka politiķi pievērsīs uzmanību lielo tehnoloģiju uzņēmumu "pienākumiem un privilēģijām". Senators Marks Vorners komentēja: "Svarīgi atminēties, ka šis jautājums nav par vienu personu. Tas ir par kopējo ekosistēmu, kura ļauj dezinformācijai un naida runai nekontrolēti izplatīties."

Arī bijušais britu kultūras un tagadējais veselības ministrs Mets Henkoks sarunā ar BBC norādījis, ka kontu slēgšana liecina par "redakcionālu lēmumu pieņemšanu". Attiecīgi pietuvinot tās tradicionālajiem medijiem un izdevējiem, kamdēļ arī šīs platformas varētu pakļaut stingrākiem likumiem par tajās esošo saturu. 

Lai gan, kā ziņo The Guardian, Austrālijas konservatīvo partiju politiķi līdzīgi kā Eiropā kritizēja Trampa kontu iesaldēšanu, par nozari atbildīgais ministrs Pols Flečers norādījis, ka valdība turpinās strādāt pie pagājušajā gadā iesāktajiem likumiem, kas gan noteiks lielāku atbildību sociālajiem medijiem par publicēto saturu, gan striktāk regulēs autortiesības.

Tomēr izskan arī bažas, ka tādēļ var ciest vārda brīvība. Radio Brīvā Eiropa ziņo, ka Kremļa opozicionārs Aleksejs Navaļnijs kritizējis sociālo mediju lēmumus. Viņaprāt, nākotnē "precedentu izmantos vārda brīvības pretinieki visā pasaulē", Navaļnijs ieteicis Twitter izveidot atsevišķu "komisiju", kas izvērtētu pārkāpumus un izskatītu apelācijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits