Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Baidens izvirzījies vadībā Pensilvānijā, kā arī apsteidz Trampu Džordžijā, kur balsis pārskaitīs

Turpinoties balsu skaitīšanai otrdien notikušajās ASV prezidenta vēlēšanās, demokrātu kandidāts Džo Baidens piektdien izvirzījies vadībā Pensilvānijas pavalstī, kā arī apsteidzis savu sāncensi republikāni un pašreizējo Baltā nama saimnieku Donaldu Trampu Džordžijā, lai gan vēl ir pāragri prognozēt, kurš iegūs šo statu balsis, ziņo telekanāli CNN un Fox News. Vēlāk kļuvis zināms, ka Džordžijā balsis tiks pārskaitītas.

Pašreizējais Baltā nama saimnieks Donalds Tramps nevar tik pārvēlēts uz vēl vienu pilnvaru termiņu, ja viņš neiegūst 20 elektoru balsis, kas pienākas Pensilvānijai.

ASV piektdien turpinās prezidenta vēlēšanu balsu skaitīšana, un vēlēšanu iznākums ir atkarīgs no rezultātiem vairākos tā dēvētajos izšķirīgajos štatos, kuros pagaidām nav droši prognozējama ne Baidena, ne Trampa uzvara.

ASV telekanālu prognozes liecina, ka Baidens nodrošinājis 253 no 270 elektoru balsīm, kas nepieciešamas, lai kļūtu par prezidentu.

Telekanāls Fox News un ziņu aģentūra Associated Press prognozē, ka Baidens uzvarējis arī Arizonā, kas viņam dotu pavisam 264 elektoru balsis, taču citi mediji attiecībā par iznākumu Arizonā ir piesardzīgāki un gaida turpmākus provizoriskos rezultātus no šī štata.

Savukārt Tramps ir nodrošinājis sev 214 elektoru balsis, un, lai kļūtu par prezidenta vēlēšanu uzvarētāju, viņam nepieciešams uzvarēt vēl vairākos štatos.

Gaidāms, ka piektdien kļūs zināmi rezultāti Džordžijā (16 elektoru balsis), Ziemeļkarolīnā (15 elektoru balsis) un Nevadā (sešas elektoru balsis). Tomēr pa pastu nosūtītos biļetenus Ziemeļkarolīnā var skaitīt līdz 12.novembrim.

Ja Baidens iegūs galīgo uzvaru Arizonā, viņam uzvarai prezidenta vēlēšanās pietiktu ar uzvaru kaut vai vēl vienā no šiem trim štatiem. Savukārt Trampam vajadzīga uzvara visās trīs pavalstīs.

Džordžijas pavalsts piektdien paziņojusi, ka pārskaitīs otrdien ASV prezidenta vēlēšanās nodotās balsis, jo saskaņā ar sākotnējiem skaitīšanas rezultātiem bijušais viceprezidents Džo Baidens pašreizējo Baltā nama saimnieku Donaldu Trampu apsteidzis tikai par mata tiesu.

"Ar tik mazu pārsvaru Džordžijā būs pārskaitīšana," žurnālistiem Atlantā pavēstīja štata sekretārs Breds Rafenšpergers.

Viņš piebilda, ka atšķirība starp abu kandidātu iegūto balsu skaitu ir pārāk niecīga, lai paziņotu par vēlēšanu iznākumu štatā.

Saskaņā ar rezultātiem, kas piektdienas rītā iegūti pēc gandrīz visu biļetenu saskaitīšanas, Baidens Trampu Džordžijā apsteidzis ar nedaudz vairāk kā 1500 balsīm.

"Galīgajiem rezultātiem Džordžijā šobrīd ir milzu ietekme uz visu valsti," norādījis Rafenšpergers. "Likmes ir augstas, un emocijas no visām pusēm ir sakāpināts. Mēs neļausim šīm debatēm novērst mūs no darba. Mēs to paveiksim un pasargāsim mūsu vēlēšanu godīgumu."

Viņš uzsvēra, ka abu kampaņu novērotājiem Džordžijā ļauts sekot skaitīšanas procesam.

Tikmēr Džordžijas vēlēšanu komisijas amatpersona Gabriels Sterlings atzinis, ka galīgie vēlēšanu rezultāti štatā kļūs zināmi, iespējams, tikai novembra beigās.

Sterlings arī norādījis, ka joprojām nesaskata nekādu pazīmju, kas liecinātu par plašu krāpšanos, kas it kā būtu notikusi saskaņā ar Trampa apgalvojumiem.

Tomēr viņš uzsvēris, ka, ņemot vērā niecīgo starpību starp abu kandidātu iegūto balsu skaitu, amatpersonas saglabā modrību.

"Mums burtiski ir darīšana ar starpību, kas ir mazāka nekā paliela vidusskola," atzina Sterlings. "Kad ir darīšana ar tik mazu starpību, pat niecīgas, sīkas lietas ir no svara."

 

ASV prezidents netiek ievēlēts tieši, bet vēlētāji patiesībā izraugās 538 elektorus, kuri tad arī ievēlē nākamo Baltā nama saimnieku. Katram štatam ir atšķirīgs elektoru skaits.

Lai uzvarētu prezidenta vēlēšanās, kandidātam jāiegūst elektoru kolēģijā absolūtais vairākums, tas ir, vismaz 270 balsis.

Jau ziņots, ka otrdien ASV notika prezidenta vēlēšanas. Prezidenta amata termiņš ir četri gadi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits