Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 20. jūnijs
Rasa, Rasma, Maira

ASV valdība iestājas pret sankciju piemērošanu SKT

ASV valdība stingri iebilst pret sankciju piemērošanu Starptautiskajai krimināltiesai (SKT) saistībā ar virsprokurora Karima Hana lēmumu pieprasīt Izraēlas amatpersonu aresta orderus saistībā ar karu Gazas joslā.

Hans maijā paziņoja, ka pieprasīs Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu un aizsardzības ministra Joava Galanta, kā arī palestīniešu teroristu grupējuma "Hamās" līderu Jehjas Sinvara, Mohameda Deifa un Ismaila Hanijas aresta orderus, kas, viņaprāt, ir atbildīgi par kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci Gazas joslā un Izraēlā.

Baltais nams pirmdien paziņoja, ka, lai gan Vašingtona ir "dziļi nobažījusies par SKT prokurora bezrūpīgo steigu pieprasīt aresta orderus Izraēlas augstākajām amatpersonām", valdība "iebilst pret sankciju noteikšanu SKT, tās personālam, tiesnešiem vai tiem, kas palīdz tās darbā".

Baltais nams ar šādu paziņojumu nāca klajā pēc tam, kad ASV Pārstāvju palātā tika iesniegts priekšlikums piemērot sankcijas un vīzu ierobežojumus ārvalstu pilsoņiem, kas atbalsta SKT centienus veikt konkrētas izmeklēšanas.

"Ir daudz efektīvāki veidi, kā aizstāvēt Izraēlu, saglabāt ASV nostāju pret SKT un veicināt starptautisko taisnīgumu un atbildību," teikts paziņojumā, norādot, ka administrācija šajos jautājumos ir gatava sadarboties ar Kongresu.

Nedz ASV, nedz Izraēla nav pievienojušās SKT, kas tika izveidota 2002.gadā kā pēdējās instances tiesa pasaules smagāko noziegumu iztiesāšanai. Arī Krievija nav šīs tiesas dalībniece.

ASV prezidents Džo Baidens nodēvēja par apkaunojošu aresta ordera pieprasīšanu Netanjahu, uzsverot, ka starp Izraēlu un "Hamās" nav nekādas līdzības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits