Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

ASV tikai nedēļa līdz maksātnespējai

ASV prezidents Baraks Obama, kurš pārstāv Demokrātu partiju, paziņojis, ka negrasās sēsties pie sarunu galda ar oponentiem no Republikāņu partijas, kamēr tie neizbeigs "izspiešanas" politiku, lai ļautu pārtraukt vairāk nekā nedēļu ilgušo valsts iestāžu darbības paralīzi un paaugstinātu parādu griestus, kas ir jāizdara līdz nākamajai ceturtdienai, jo pretējā gadījumā pasaules lielākajai ekonomikai draud maksātnespēja.

Savienoto Valstu Kongress līdz 1. oktobrim, kad sākās fiskālais gads, nepieņēma valsts budžetu, jo republikāņi uzstāja, ka ir jāatliek B. Obamas ierosinātā veselības aprūpes reforma, kas bija centrālais jautājums demokrātu kampaņā pirms prezidenta vēlēšanām pagājušajā gadā.

Kongress reformu atbalstīja 2010. gadā, bet 2012. gadā tai zaļo gaismu deva arī Konstitucionālā tiesa, tādēļ demokrāti neredz pamatu, kāpēc reformas ieviešana būtu jāatliek. Savukārt republikāņi tagad vēlas, lai tiktu pārskatīti atsevišķi reformas punkti. Demokrāti šajā jautājumā ir nelokāmi, tāpēc jauno valsts budžetu pagaidām nevar apstiprināt.

Tādēļ daudzas valdības finansētas iestādes jau desmit dienas pilnībā vai daļēji ir pārtraukušas darbu, bet simtiem tūkstošiem strādājošo devušies piespiedu brīvdienās. Valsts iestāžu paralīze ietekmē arī privātos uzņēmumus un to darbiniekus.

Negatīvs efekts ir visu nacionālo parku slēgšanai. Piemēram, Lielā kanjona apkaimē, ko šajā gadalaikā parasti dienā apmeklē vidēji 18 tūkstoši tūristu, darbs ir apstājies viesnīcās, ēstuvēs, tūrisma uzņēmumos un veikalos. Daudzi cilvēki bijuši spiesti vērsties pašvaldību pārtikas bankās.

Savukārt valsts nomaļākajā štatā Aļaskā daudzas ģimenes pirms ziemas var palikt bez ierastajiem meža gaļas krājumiem, jo medniekiem ir aizliegts medīt federālajai valdībai piederošajās teritorijās, raksta Reuters.

Situācija ir nepatīkama uzņēmumiem, kas izpilda valsts pasūtījumus. Viens no tādiem ir pasaulē lielākais bruņojuma ražotājs Lockheed Martin, kas šonedēļ paziņoja, ka tam nāksies palaist bezalgas atvaļinājumā 3000 darbinieku, un brīdināja, ka šis skaits var pieaugt, ja kongresmeņi tuvākajā laikā neapstiprinās budžetu.

Visu rakstu ASV tikai nedēļa līdz maksātnespējai lasiet ceturtdienas laikraksta Diena 12.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits