Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
"Mēs izšķērdējām 28 miljonus nodokļu maksātāju naudas modes vārdā," iepirkumu kritizējis Sopko

ASV izšķērdējusi 28 miljonus nepiemērotu uniformu iegādei Afganistānas armijai

ASV nodokļu maksātāji par 28 miljoniem savulaik finansējuši Afganistānas armijas karavīru apģērbšanu tādās kaujas uniformās, kuras ir nepiemērotas operācijām minētajā valstī, secinājis Afganistānas rekonstrukcijas īpašais ģenerālinspektors Džons Sopko, kura uzdevums ir uzraudzīt un izvērtēt ASV tēriņus Afganistānas konflikta ietvaros.

Ar kritiku bagātā ziņojumā ģenerālinspektors Sopko norādījis, ka savulaik Afganistānas armijas vajadzībām par 28 miljoniem ASV dolāru iegādātas meža kamuflāžas uniformas, kaut tikai 2,1% no Afganistānas teritorijas ir ar mežu, raksta britu raidorganizācija BBC.

Ziņojumā teikts, ka lēmums par tieši šādu uniformu piegādi nav balstīts Afganistānas dabisko apstākļu pilnvērtīgā izvērtējumā, kā tam vajadzēja būt, bet gan pakļaujoties toreizējā Afganistānas aizsardzības ministra Abdula Rahima Vardaka subjektīvajam vērtējumam.

2007.gadā ministrs kopā ar ASV amatpersonām pētījis kamuflāžas audumu paraugus internetā, un ministrs izvēlējies konkrēto kamuflāžas rakstu, jo "viņam patika redzētais", un ASV amatpersona autorizējusi iepirkumu. 

Intervijā ASV izdevumam USA Today ģenerālinspektors Sopko vaicājis: "Mani satrauc tas - ja nu ministram būtu patikusi violeta vai rozā (kamuflāža)? Vai mēs bez jebkādu jautājumu uzdošanas iepirksim rozā uniformas karavīriem? Tas ir neprāts. Tas ir gluži vienkārši stulbi. Mēs izšķērdējām 28 miljonus nodokļu maksātāju naudas modes vārdā, jo ministram šķita, ka konkrētā kamuflāža glīti izskatās." 

Sopko, kura birojs regulāri kritizē Pentagonu naudas izšķērdēšanā Afgansitānas konflikta ietvaros, nav vienīgais notikušā kritiķis - republikāņu senators Čaks Graslijs uniformu iepirkumu nodēvējis par kauna traipu un apvainojumu ASV nodokļu maksātājiem. "Tie, kas izšķērdēja naudu, iepērkot acīmredzami nepiemērotas uniformas, šķiet, zaudējuši jebkādas veselā saprāta paliekas." 

Top komentāri

M
M
Kas rītausmā vainas rozā kamuflāžai?
Tik ilgi,
T
kamēr pastāvēs iestādes ar paaugstinātu slepenības režīmu, to iekšienē smirdēs pēc korupcijas. Tā nav ASV problēma, tā ir cilvēku problēma.
Ezis
E
ASV ieroču ražotnes tik spēcīgi ietekmē valsts politiku, ka tas apdraud visu pasauli.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits