Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

ASV Aiovas štatā sākas republikāņu kandidāta atlases process

Otrdien Aiovā notiek priekšvēlēšanu sapulces (kokusi - caucus), kuras oficiāli ievada ASV prezidenta kandidāta izvēli no Republikāņu partijas pirms novembrī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām. Kā liecina aptaujas, cīņā par iespēju novembrī stāties pretī pašreizējam Baltā nama saimniekam Barakam Obamam Mits Romnijs nedaudz apsteidz Ronu Polu.

Taču pat otrā vieta Aiovā bijušā Masačūsetsas gubernatora pozīcijām īpaši nekaitēs, jo viņam ir lielas izredzes pārspēt Polu gan pirmajās priekšvēlēšanās, kas 10. janvārī notiek Ņūhempšīrā, gan pārējās tuvākajās priekšvēlēšanās un priekšvēlēšanu sapulcēs citos štatos.

Romnijs, kurš 2008. gadā Aiovas kampaņā ieguldīja miljonus, taču zaudēja Arkanzasas gubernatoram Maikam Hakabī, šoreiz līdz pat pagājušajai nedēļai štatā aktīvu kampaņu neizvērsa. Tomēr svētdien viņam atbalstu izteica Aiovas laikraksts Quad-City Times, kas augtu novērtēja Romnija pieredzi, kura gūta vadot privāto investīciju uzņēmumu, un norādījis, ka viņam ir vislielākās izredzes novembrī sakaut Obamu.

Tikmēr Pols noraidījis apgalvojumus, ka viņš nespētu pievārēt Obamu. Pols arī norādījis, ka viņa izolacionistiskie uzskati ārpolitikā un viņam piedēvētie rasistiskie izteikumi, kas parādījās kādā izdevumā pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, nepadarot viņu par politiķi, kurš stāvētu ārpus tradicionālās politikas. "Es teiktu, ka es esmu visai tradicionāls. Domāju, ka cilvēki, kas tagad man uzbrūk, ir tie paši, kuri nespēj aizstāvēt savas biogrāfijas, un viņi ir visapkārt," intervijā televīzijas kanālam CNN sacīja ilggadējais Pārstāvju palātas loceklis no Teksasas, kurš pārstāv Republikāņu partijas libertāriešu spārnu.

Aptaujās pēdējo dienu laikā trešajā vietā izvirzījies kādreizējais senators Riks Santorums, kas apsteidzis bijušo Pārstāvju palātas spīkeru Ņūtu Gingriču. Santorums, cenšoties izmantot panākumu inerci, aicinājis savus atbalstītājus nodrošināt viņam negaidītu uzvaru Aiovā un tādējādi ar savu piemēru iedvesmot visu valsti. "Vadiet šo valsti. Tas ir tas, ko es lūdzu Aiovas tautai. Vadiet, nevis pakļaujieties," uzstājoties kādā Sūsitijas kafejnīcā, sacīja bijušais senators.

Tikmēr Gingričs, kura popularitāte Aiovā kritusies pēc uzbrukumiem, kam viņš ticis pakļauts Pola un Romnija atbalstītāju reklāmās, paziņojis, ka negrasās izstāties no sacensības neatkarīgi no rezultāta Aiovā.

Intervijā aģentūrai Reuters Gingričs norādīja, ka viņam esot pietiekami daudz kampaņas līdzekļu, lai turpinātu cīņu gan Ņūhempšīrā, gan konservatīvi noskaņotajā Dienvidkarolīnā, kur priekšvēlēšanas notiks 21. janvārī. "Līdz brīdim, kad mēs nonāksim līdz Dienvidkarolīnai, starpība starp Masačūsetsas mēreno, kas savu sniegumu slēpj aiz negatīvām reklāmām, un konservatīvo, kurš runā par pozitīvām idejām, būs ļoti skaidra," uzsvēra Gingričs.

Tikmēr vienīgajai sievietei, kas pretendē uz republikāņu nomināciju, Mišelai Bahmanei, slikti rezultāti Aiovā var izrādīties liktenīgi un pielikt punktu viņas kampaņai. Svētdienas rītā Bahmane devās uz baznīcu, cenšoties piesaistīt konservatīvo kristiešu balsis, kas šobrīd ir sadalītas starp viņu, Santorumu, Gingriču un Teksasas gubernatoru Riku Periju. Šobrīd Bahmane aptaujās noslīdējusi pretendentu saraksta pašā apakšā un cieš arī no līdzekļu trūkuma un kampaņas štāba darbinieku dezertēšanas.

Tikmēr Romnijs, kas svētdienas rītā Aiovā apmeklēja mormoņu dievkalpojumu, 2011. gada pēdējo trīs mēnešu laikā, domājams, spējis savai kampaņai piesaistīt vairāk nekā 20 miljonus dolāru, vēsta avoti republikāņu aprindās.

Pagājušā gada trešajā ceturksnī Romnija kampaņas kasē ieplūda 14 miljoni dolāru. Tas gandrīz droši ir daudz vairāk nekā viņa sāncenšu piesaistītās summas un atspoguļo tās ilgtermiņa priekšrocības, kuras Romnijam sniedz pārākums organizācijā un finansēs.

Uzvara Aiovā, kā arī panākumi Ņūhempšīrā, kas tiek uzskatīta par vienu no Romnija atbalsta bāzēm, varētu nodrošināt viņam jau priekšlaicīgu nomināciju. Viņš arī kļūtu par vēsturē pirmo republikāni, kuram, vēl neatrodoties prezidenta amatā, izdevies gūt uzvaru divās pirmajās priekšvēlēšanās.

Tikmēr Obama, kuram uz nominēšanu kandidēšanai no Demokrātu partijas reālu konkurentu nav, jau sācis kampaņu, asi uzbrūkot Romnijam, kurš kritizējis pašreizējā prezidenta ekonomisko politiku.

Tomēr Romnijam neuzticas daļa konservatīvi noskaņoto republikāņu, kuri atceras viņa iepriekš izteikto atbalstu tiesībām uz abortu un ieceri štata līmenī īstenot tādu veselības aprūpes sistēmas reformu, kas līdzinās nacionālajā līmenī ieviestajām Obamas reformām.

Tajā pašā laikā aptauja, kuru veicis laikraksts Des Moines Register, liecina, ka 41% Aiovas republikāņu līdz otrdienai vēl varētu mainīt savu līdzšinējo viedokli.

Šobrīd Romniju atbalsta 24% aptaujāto štata republikāņu, bet 22% dod priekšroku Polam. Santorumu atbalsta 15% aptaujāto, viņam ar 12% seko Gingričs, bet ar 11% - Perijs. Sestajā vietā palikusi Bahmane, kuras atbalstītāju skaits nokrities līdz septiņiem procentiem, savukārt pretendentu sarakstu noslēdz bijušais Jūtas štata gubernators un bijušais ASV vēstnieks Ķīnā Džons Hantsmens.Taisnīguma labad gan jāpiebilst, ka Hantsmens kokusus Aiovā izlaiž, un priekšvēlēšanu cīņā iesaistīsies tikai Ņūhempšīrā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits