Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Žurnālistu asociācija: NEPLP rīcība apdraud vārda brīvību

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) rīcība, sodot interneta mediju TVnet par, tās ieskatā, nepietiekami precīzu vārdu lietošanu, ir cenzūra un apdraud vārda brīvību, pausts Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) valdes izplatītajā paziņojumā.

LŽA aicina NEPLP nekavējoties atcelt lēmumu par medija sodīšanu, negaidot, kad to izdarīs tiesa. Savukārt Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija aicināta sākt pārbaudi, vai NEPLP locekļu darbība nav pretrunā ar likuma normām, kas garantē vārda un domas brīvību Latvijā.

Ar NEPLP 18.maija lēmumu "TVnet grupa" piemērots 8500 eiro naudas sods "par pienācīgas precizitātes un neitralitātes neievērošanu". NEPLP ieskatā, medijs pārkāpis Elektronisko plašsaziņas līdzekļu (EPL) likuma normas, jo raidījuma ietvaros notikusī "iespējamo Imigrācijas likuma grozījumu apspriešana ir nekorekta, vienpusēja un maldinoša".

Kā atzīmē LŽA, no NEPLP lēmuma teksta izriet, ka faktiski "TVnet" tiek sodīts par politiķa, Saeimas deputāta un partijas "Stabilitātei!" vadītāja Alekseja Rosļikova intervijā lietoto vārdu "deportācija" un tā interpretāciju, ko savos jautājumos, atsaucoties uz Rosļikova iepriekš teikto, vēlāk izmantoja arī raidījuma vadītāji.

NEPLP ieskatā, šī vārda izmantošana un interpretācija, jo sevišķi martā, Latvijas tautai "viennozīmīgi" saistoties ar PSRS okupācijas varas īstenoto Latvijas iedzīvotāju izvešanu uz attāliem PSRS apgabaliem, tāpēc tā lietošana "asociējas ar negatīvām emocijām par valsts okupāciju un sekojošām represijām pret Latvijas pilsoņiem".

Lai gan NEPLP pati lēmumā citē vārda "deportācija" skaidrojumu - "piespiedu izsūtīšana, pārvietošana, izraidīšana (aiz politiskiem vai krimināliem motīviem uz likuma vai valsts varas iestāžu lēmuma pamata)", tā vienlaikus apgalvo, ka raidījumā "nav ievērots pienācīgas precizitātes un neitralitātes princips, izmantojot jēdzienu "deportācija/deportācijas" pretēji tā nozīmei".

Mēģinājumi sodīt medijus par to, ka intervējamā persona neprecīzi, bet ne juridiski vai lingvistiski nepareizi, lieto kādu vārdu, būtu pašsaprotami kādā autoritārā vai totalitārā valstī, taču vismaz līdz šim - ne Latvijas Republikā, uzsver LŽA.

LŽA aicina NEPLP locekļus ievērot Satversmi, kā arī NEPLP darbību reglamentējošo EPL likumu. Pirmais no šī likuma mērķiem ir "nodrošināt vārda un uzskatu paušanas brīvību, sociāli nozīmīgas informācijas vispārēju pieejamību un netraucētu brīvas, demokrātiskas diskusijas uzturēšanu un attīstību, paverot katram Latvijas iedzīvotājam iespēju patstāvīgi veidot viedokli par valstī notiekošajiem procesiem un tādējādi sekmējot viņa kā demokrātiskas sabiedrības locekļa līdzdalību ar šiem procesiem saistītu lēmumu izstrādāšanā".

Kā ziņots, NEPLP piemērojusi 8500 eiro administratīvo sodu interneta portālam "TVnet.lv" par, tās ieskatā, nepareizu vārda "deportācija" lietošanu, turklāt šo vārdu lietojis nevis pats medijs, bet intervējamais Saeimas deputāts.

"TVnet grupas" galvenais redaktors Toms Ostrovskis aģentūrai LETA pauda nostāju, ka šāda NEPLP rīcība grauj Latvijas demokrātijas pamatus. Medijs NEPLP lēmumu pārsūdzēs tiesā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas