Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ziņojumā valdībai KNAB lepojas ar mazo kadru mainību un spēju noturēt darbiniekus

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) valdībai iesniedzis ziņojumu par biroja paveikto pirmajā pusgadā. No ziņojuma izriet, ka birojā personāla mainība ir neliela un iestāde spēj noturēt darbiniekus.

KNAB paziņojumā presei norāda, ka visos KNAB pamatdarbības jautājumos ir vērojama pieauguma tendence. Piemēram, korupcijas novēršanas jautājumos pārskata periodā KNAB ir organizējis 62 izglītojošus pasākumus, kas ir par 18 vairāk nekā 2013.gada pirmajā pusgadā, kopumā aptverot 2076 personu auditoriju.

Šogad sešos mēnešos KNAB, izvērtējot korupcijas risku iespējamību, pieteicies atzinumu sniegšanai par 62 normatīvo aktu projektiem. KNAB dokumentu sagatavotājām institūcijām nosūtījis 147 iebildumus un 16 priekšlikumus, aicinot detalizētāk precizēt izstrādāto dokumentu sākotnējās ietekmes novērtējuma ziņojumus.

Par ierobežojumu neievērošanu KNAB pie administratīvās atbildības saucis 61 amatpersonu un piemērojis naudas sodus kopumā 5755 eiro apmērā. 2013.gadā kopumā pie atbildības sauktas 77 amatpersonas.

Papildus tam šogad KNAB sāktas 226 resoriskās pārbaudes, bet pabeigtas 232 resoriskās pārbaudes.

Izmeklēšanas nodaļa šogad sākusi 18 kriminālprocesus, kas ir par desmit vairāk nekā 2013.gada otrajā pusgadā. Izmeklēšanas nodaļā un Operatīvo izstrāžu nodaļā šogad sāktas 134 resoriskās pārbaudes un pabeigtas 95 resoriskās pārbaudes.

Attiecībā uz partiju finanšu līdzekļu kontroli KNAB ir pabeidzis iesniegto 2013.gada pašvaldību vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju pārbaudes.

Kopumā partijām iepriekšējām pašvaldību vēlēšanām saziedoti 2,2 miljoni eiro, savukārt konstatētais neatļauto ziedojumu apmērs ir 29 891 eiro. Piecām partijām piemērots administratīvais sods par neatļautu ziedojumu pieņemšanu. Līdztekus tam KNAB ir sācis 14 partiju, kas piedalījās Eiropas Parlamenta vēlēšanās, ieņēmumu un izdevumu deklarāciju pārbaudi.

KNAB joprojām aktīvi iesaistās starptautiskās sadarbības aktivitātēs, piemēram, veic Pretkorupcijas starpvalstu grupas saistību izpildes koordināciju Latvijā un regulāri piedalās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas darbā.

Ministru prezidentes rezolūcijā akcentētajā informācijā par personāla politikas jautājumiem KNAB norāda, ka gada sākumā birojā strādāja 132 darbinieki, savukārt 30.jūnijā - 135 darbinieki.

Kopumā iestādē pirmajā pusgadā bija 150 amata vietas. Šogad amatā iecelti septiņi, bet no amata atbrīvoti pieci darbinieki.

Personāla rotācijas koeficients norāda, ka iestādē personāla mainība ir neliela un tā spēj noturēt darbiniekus. 53% KNAB darbinieku strādā iestādē vairāk nekā septiņus gadus, tikai 6% darbinieku strādā iestādē mazāk nekā gadu. 44% KNAB darbinieku strādā valsts pārvaldē vairāk nekā 16 gadus, no kā secināms, ka KNAB strādā profesionāli darbinieki ar lielu pieredzi valsts pārvaldē.

Jau ziņots, ka KNAB sagatavoto ziņojumu divu nedēļu laikā izvērtēs premjerministres Laimdotas Straujumas (Vienotība) uzdevumā izveidotā nozares ekspertu darba grupa Iekšlietu ministrijas valsts sekretāres Ilzes Pētersones-Godmanes vadībā. Ekspertu darba grupā darbosies arī Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs, Valsts kancelejas Juridiskā departamenta vadītāja vietniece Solveiga Līce, Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokurors Agnis Pormalis un Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks.

Straujuma iepriekš uzsvērusi, ka darba grupas lauks būs plašāks, izvērtējot ne tikai KNAB priekšnieka darbību, situāciju un paveikto iestādes personāla politikā, bet arī ilgstošo vadības konfliktu ietekmi uz KNAB darbības rezultatīvajiem rādītājiem.

Lai arī premjerministre vēl iepriekš žurnālistiem pieļāva, ka KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka atkārtotas novērtēšanas komisiju varētu vadīt Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Maizītis, Straujumas preses sekretāre Džeina Tamuļeviča iepriekš aģentūrai LETA teica, ka novērtēšanas komisijas izveide būs atkarīga no tā, pie kādiem secinājumiem nonāks Pētersones-Godmanes vadītā darba grupa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas