Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Zinātnieks Kalviņš nominēts prestižajai Eiropas Izgudrotāju balvai

Viens no pasaulē vadošajiem zinātniekiem medicīniskās bioķīmijas jomā Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors un ķīmijas doktors Ivars Kalviņš izvirzīts prestižajai Eiropas Izgudrotāju balvai.

Šī ir pirmā reize, kad nozīmīgajai balvai ir nominēts zinātnieks no Latvijas un apliecina viņa ieguldījumu Latvijas vārda nešanā pasaulē.

Kalviņš var lepoties ar teju 260 izgudrojumiem un vairāk kā 900 patentiem un patentu pieteikumiem. Triju Zvaigžņu ordeņa īpašnieks Kalviņš savā zinātniskajā darbībā ir fokusējies uz mazām organiskas izcelsmes molekulām, kas regulē enerģijas ražošanas ceļus cilvēka ķermenī. Pārliecināts, ka šīs molekulas spēlē nozīmīgu lomu slimību novēršanā un ārstēšanā, 67 gadus vecais Latvijas zinātnieks ir radījis jaunu medicīnisko preparātu paaudzi, kas imitē dabiskus organiskos savienojumus. Viņa radītie preparāti spēlē nozīmīgu lomu sirds un asinsvadu slimību, Alcheimera slimības, iekaisuma un hronisku sāpju novēršanā un ārstēšanā, un ir pierādīta to iedarbība veiksmīgā cīņā pret vēzi. Izceļot un novērtējot slavenā pētnieka nozīmīgo ieguldījumu pasaules zinātnē, Eiropas Patentu iestāde ir nosaukusi Ivaru Kalviņu par vienu no trīs finālistiem 2015. gada Eiropas Izgudrotāju balvai kategorijā Mūža ieguldījums.

Kalviņa nozīmīgākais izgudrojums meldonijs ir pamatā preparātam Mildronāts, vienam no veiksmīgākajiem medicīniskajiem preparātiem, kas radīti Latvijā.

Prestižā inovāciju balva šogad notiks jau desmito gadu, un tā ir pirmā reize, kad balvai nominēts zinātnieks no Latvijas. Uzvarētāji tiks pasludināti 11.jūnijā svinīgā ceremonijā Parīzē.

“Ivara Kalviņa izcilā zinātniskā darbība ir veicinājusi nozīmīgus atklājumus medicīnā, palīdzot ārstēt nopietnas slimības ar preparātiem, kas imitē dabiskos savienojumus," savu atzinību pauž Eiropas Patentu iestādes prezidents Benuā Batistelli (Benoît Battistelli), izziņojot Eiropas Inovāciju balvas finālistus. “Kalviņa kungs ir ne tikai viens no izcilākajiem izgudrotājiem Baltijas reģionā, bet viņa radošais talants ir apbrīnas cienīgs piemērs visas Eiropas inovāciju spēkam biomedicīnā.”

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas