Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Viesnīcu un restorānu asociācija pievienojas prasībai atlikt minimālo VSAOI ieviešanu

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija (LVRA) pievienojusies 53 citām uzņēmēju organizācijām un nozaru asociācijām, prasot atlikt minimālo valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) sistēmas ieviešanu ar šī gada 1.jūliju, aģentūru LETA informēja asociācijas izpilddirektore Santa Graikste.

Viņa norādīja, ka, balstoties uz biedru aptauju, LVRA jau iepriekš publiski paudusi, ka ir vairāki būtiski argumenti, kādēļ plānotās izmaiņas ir jāatceļ, piemēram, Covid-19 krīze un tās sekas, kas joprojām nosaka tūrisma, viesmīlības un ar to saistīto nozaru darbu.

Tāpat Graikste uzsvēra, ka tiek pārkāpta Nacionālās Trīspusējās sadarbības padomē panāktā vienošanās, netiks veidotas darba attiecības ar personām, kam objektīvu apstākļu dēļ vienīgā iespēja strādāt ir nepilna laika darbs un arī pašiem nav izdevīgi reģistrēties kā pašnodarbinātajiem. 

"Līdz ar to pieaugs bezdarbs, cietīs mazkvalificētais darbaspēks un personas ar zemiem ienākumiem, valsts budžets no plānotajiem 50 miljoniem eiro, ticamāk, saņems 8-10 miljonus eiro, bet minimālā VSAOI ieviešana palielinās izmaksas vismaz 20-30% apmērā, kas ir ļoti straujš izmaksu pieaugums ņemot vērā esošo situāciju," pauda Graikste.

Ievērojot minēto, LVRA aicina Saeimas deputātus pieņemt likumprojektu, kas paredzētu minimālo VSAOI sistēmas spēkā stāšanās termiņa atlikšanu līdz brīdim, kad ekonomika ir atkopusies no Covid-19 krīzes ierobežojumiem.

LETA jau vēstīja, ka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), 53 uzņēmēju organizācijas un nozaru asociācijas ir nosūtījušas atklāto vēstuli Saeimas deputātiem, prasot atlikt minimālo valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) sistēmas ieviešanu ar 1.jūliju, aģentūrai LETA sacīja LTRK pārstāvji.

Saeimas deputātiem nosūtītajā vēstulē uzņēmēju organizācijas un nozaru asociācijas prasa Saeimas deputātus pieņemt likumprojektu, kas paredzētu minimālo VSAOI sistēmas spēkā stāšanās termiņa atlikšanu līdz brīdim, kad ekonomika ir atkopusies no Covid-19 krīzes ierobežojumiem, vienlaikus šajā laikā dodot iespēju labot konstatētos sistēmas brāķus.

Vēstulē tiek uzsvērts, ka jau nodokļu politikas izmaiņu izstrādes gaitā uzņēmumu organizācijas norādīja, ka jauna sociālās apdrošināšanas sistēma būtu izstrādājama ārpus valsts budžeta likumprojektu paketes, kā arī ļaujot ekonomikai atkopties pēc Covid-19 krīzes sakarā valdības noteiktajiem uzņēmējdarbības ierobežojumiem. Tāpat tiek atgādināts, ka sistēmas izstrādes gaitā netika ņemti vērā racionāli un kvalitatīvas sistēmas izveidei nozīmīgi uzņēmēju argumenti, kas būtu devuši iespēju izvairīties no virknes sistēmā konstatējamo brāķu.

Vēstules parakstītāji uzskata, ka minimālo VSAOI sistēma ir izstrādāta nepilnīgi un tās ieviešana ar 1.jūliju tautsaimniecībai nesīs ievērojamus negatīvos efektus, kurus neatsvērs sagaidāmie sistēmas ieguvumi.

LETA jau ziņoja, ka maija beigās LTRK un Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) nosūtījušas vēstuli Valsts prezidentam, Ministru prezidentam un finanšu ministram, aicinot atlikt minimālo VSAOI sistēmas ieviešanu ar 1.jūliju.

Līdztekus vēstīts, ka likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" no 1.jūlija paredzētās minimālās iemaksas ir obligāts maksājums, ko par katru katru sociāli apdrošināmo personu jāveic vismaz no valstī noteiktās minimālās mēneša algas. Minimālo iemaksu objekts ir trīs minimālās algas - 1500 eiro ceturksnī.

Tāpat vēstīts, ka gatavību runāt par VSAOI iespējamu atlikšanu paudušas vairākas Saeimas frakcijas, tai skaitā koalīcijā esošās.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas