Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

VIDEO: Premjera amatam nominē Māri Kučinski

Valsts prezidents Raimonds Vējonis trešdien paziņoja, ka Ministru prezidenta amatam nominē Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) piedāvāto kandidātu Māri Kučinski.

Vējonis pēc sarunas ar abiem premjera amata kandidātiem pauda, ka viņam bijušas sarunas ar daudziem potenciāliem premjera amata kandidātiem, un daļa viņu vārdu izskanējuši publiski. Vējonis īpaši pateicās Vienotības kandidātam uz šo amatu Kārlim Šadurskim, kā arī finanšu ministram Jānim Reiram, Valmieras novada mēram Jānim Baikam, kā arī Cēsu novada mēram Jānim Rozenbergam. 

Vējonis gan neatklāja konkrētus apsvērumus, kāpēc valdības veidošanu uzticējis tieši Kučinskim. 

Kučinskis pauda pārliecību, ka koalīcijā jādarbojas līdzšinējiem trīs partneriem - ZZS, Vienotībai un Nacionālajai apvienībai. Pirmdien, 18.janvārī, Kučinskis iecerējis tikties ar Vienotību un pēc tam arī citām Saeimā ievēlētajām frakcijām un izteica cerību, ka Vienotība nolems strādāt viņa vadītajā valdībā un nepāries opozīcijā. Līdz sarunām ar Vienotības pārstāvjiem Kučinskis "izslēdz" iespēju runāt ar mazajām partijām - Latvijas Reģionu apvienību un No sirds Latvijai - par iesaisti valdībā.

Vienotības valdes un frakcijas kopīga sēde gaidāma plkst.14. Vienotības vadītājas vietnieks un viens no diviem premjera amata kandidātiem Šadurskis uzsvēra, ka Vienotība strādās valsts labā un izvērtēs, kā var labāk sasniegt izvirzītos mērķus.

"Iepriekšējās valdības viena no problēmām bija, ka nebija spēcīgas opozīcijas," atzina Šadurskis, kurš gan atturējās minēt, ko Vienotības valde un frakcija varētu nolemt. Viņš arī uzsvēra, ka starp Vienotību un ZZS nepārvaramu sadarbības problēmu nav bijis.

Kučinskis pauda, ka uzņēmies risku, piekrītot kandidēt uz premjera amatu, taču pašlaik pārliecināts vien par 37 deputātu balsīm viņa valdības apstiprināšanai Saeimā. Viņš tic, ka nepieciešamo Saeimas vairākuma atbalstu iegūs sarunās ar Saeimā ievēlētajām frakcijām.

Kučinskis sliecas atbalstīt iespējami mazas izmaiņas ministru portfeļu un atbildības sfēru sadalījumā.

ZZS jau otrdien piedāvāja, ka Kučinska iespējamajā valdībā finanšu ministra amatam izvirzītu pašreizējo ekonomikas ministri Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS), bet satiksmes ministra amatam - pašreizējo labklājības ministru Uldi Auguli (ZZS). Politiskā spēka pārstāvji publiski pauduši, ka Nacionālā apvienība valdībā varētu saglabāt tās pašlaik ieņemtos ministru posteņus.

Tāpat ZZS uzskata, ka Rihards Kozlovskis (Vienotība) ļoti labi pilda iekšlietu ministra pienākumus, politiskajam spēkam nav pretenziju arī pret ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (Vienotība), aizsardzības ministru Raimondu Bergmani (ZZS), zemkopības ministru Jāni Dūklavu (ZZS) un kultūras ministri Daci Melbārdi (NA). Amatu varētu saglabāt arī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka Kučinskis ir dzimis 1961.gada 28.novembrī Valmierā. Viņš absolvējis Valmieras 4.vidusskolu, savukārt pēc tam Latvijas Valsts universitāti. 1994.gadā Kučinskis tika ievēlēts par Valmieras pilsētas domes deputātu, bet vēlāk - par Valmieras domes priekšsēdētāja vietnieku, kuram uz laiku uzdots pildīt arī mēra pienākumus.

1998.gadā Kučinskis kļuva par Tautas partijas biedru un nesekmīgi kandidēja 7.Saeimas vēlēšanās. Pēc partijas biedra Kārļa Greiškalna ievēlēšanas Saeimā Kučinskis ieņēma viņa vietu un tika ievēlēts par Valmieras pilsētas domes priekšsēdētāju. Šo amatu viņš saglabāja arī nākamajā pašvaldības sasaukumā. 2000.gadā viņš atteicās uz laiku pildīt Saeimas deputāta pienākumus, kamēr no TP ievēlētie deputāti ieņem ministru amatus.

2002.gadā Kučinskis kandidēja 8.Saeimas vēlēšanās no TP saraksta un drīz pēc tam tika apstiprināts par 8.Saeimas deputātu. No 2004.gada viņš bija reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigara Kalvīša (TP) valdībā. 2006.gadā Kučinskis kandidēja 9.Saeimas vēlēšanās no TP saraksta un tika ievēlēts par 9.Saeimas deputātu. Kučinskis kandidēja arī 10.Saeimas vēlēšanās no apvienības Par labu Latviju saraksta un ticis ievēlēts, taču 10.Saeima tika atlaista.

11. un 12.Saeimas vēlēšanās Kučinskis kandidēja jau no Zaļo un zemnieku savienības saraksta un tika ievēlēts.

Papildināta visa ziņa un pievienots VIDEO

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas