Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Vēsturnieks: Krievijā 16.martu aktīvi izmanto propagandas nolūkos

16.martā notiekošos leģionāru atceres pasākumus Krievija aktīvi izmanto propagandas nolūkos, kopš 1998.gadā Saeima šo dienu pasteidzās iekļaut piemiņas dienu sarakstā, pirmdienas rītā LNT raidījumā 900 sekundes teica sacīja Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes profesors, Latvijas Vēstures mazās bibliotēkas atbalsta fonda vadītājs Inesis Feldmanis.

Pirms tam leģionāru pieminēšana ar ziedu nolikšanu notikusi bez pēdējos gados ierastās ažiotāžas, taču "kad 16.marts tika noteikts par piemiņas dienu, tā kļuva par konfrontācijas dienu", kas saistāms tieši ar Krievijas masu mediju propagandas darbu. Lai gan vēlāk 16.martam piemiņas dienas statuss arīdzan pēc vēsturnieku ieteikuma tika atcelts, bija jau par vēlu - "izlietu ūdeni nesasmelsi", tāpēc šajā datumā ik gadu jārēķinās ar viedokļu sadursmēm, atzina Feldmanis.

Vēsturnieks uzsvēra, ka neizprotot, kā kādas sabiedrības grupas vēlme klusi pieminēt kritušos latviešu leģionārus varētu kaitēt, taču vēsturnieki mudina visus kritušos latviešu karavīrus neatkarīgi no tā, kuras lielvaras spēkos viņi karojuši, pieminēt Lāčplēša dienā, 11.novembrī.

Feldmanis arī atzina, ka vēsturniekiem katru gadu no jauna nākas skaidrot 16.marta nozīmi, kas, jāatzīst, esot "nedaudz apnicis". Taču šogad izdots speciāls skaidrojošs materiāls par notikumiem 16.martā un latviešu leģionāriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas