Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Vešņakovs apgalvo, ka krievvalodīgie atbalsta Krievijas rīcību; dati rāda pretējo

Ja veiktu aptauju, lai noskaidrotu, vai Latvijas krievvalodīgie atbalsta Krievijas rīcību Ukrainā un Sīrijā, rezultāti liecinātu, ka lielāka daļa to atbalsta, intervijā portālam Meduza sacījis Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs. Tomēr, kā liecina dati, šis vēstnieka apgalvojums vismaz jautājumā par Ukrainu varētu būt nepatiess.

Intervijā portālam Meduza, atbildot uz jautājumu, cik grūti ir būt vēstniekam Latvijā, kur jautājumos par krievu valodu un tiesībām sabiedrība ir polarizēta, skaidrojis, ka 2012. gada Krievijas vēlēšanās apmēram 40 000 Latvijā dzīvojošie Krievijas pilsoņi pauduši 90% lielu atbalstu Vladimiram Putinam.

Meduza žurnāliste vēstnieku pārtraukusi un norādījusi, ka nerunā par Krievijas pilsoņiem, bet gan par krieviski runājošajiem, uz ko Vešņakovs atbildēja, ka ir pārliecināts, "ja tiktu veikta aptauja par to, vai Krievija pareizi rīkojas Sīrijā, vai pareizi visu darīja Ukrainā, vairums atbilžu būtu - "jā, pareizi"". 

Kā secināja portāls Diena.lv, jautājumā par atbalstu iebrukumam Ukrainā Krievijas vēstnieks maldās, jo sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS pētījums liecināja, ka 2014. gadā atbalstu Krievijas rīcībai pauda 43,1% krieviski runājošo, bet jau 2015. gada jau tikai 28,6%.

Savukārt, ja runā par Latvijas krievu atbalstu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, tad tas arī nesasniedz Krievijas pilsoņu atbalsta līmeni. Kā vēstīja aģentūra LETA, Krievijas prezidenta Vladimira Putina darbību 2015. gada pavasarī kā pozitīvu vērtēja 60,2% Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju, liecina pētījumu centra SKDS pēc Eiroparlamenta deputātes Sandras Kalnietes (Vienotība) biroja pasūtījuma veiktā aptauja, kura fiksē Putina darbības vērtējumu pērnā gada aprīlī.

20,1% aptaujāto, kuri ikdienā sarunvalodā lieto krievu valodu, Putina darbību vērtēja negatīvi, bet 19,3% nezināja, kā vērtēt Krievijas prezidenta darbību. Salīdzinot ar 2014.gada augustā veikto aptauju, to krievvalodīgo skaits, kuri Putina darbību vērtē kā pozitīvu, krities par 6,2%. Pērn Putinu atbalstīja 66,4% krievvalodīgo.

Līdzīgu viedokli pauda arī Glāzgovas Universitātes pētnieks Amons Českins, kurš februārī Rīgā prezentēja pētījumu par Latvijas krievvalodīgajiem un viņu integrāciju. Pētījumā Českins pauž uzskatu, ka, neskatoties uz Krievijas pūlēm, Latvijā daudzi krieviski runājošie nejūt ciešas politiskās saites ar Krievijas Federāciju. Tajā pašā laikā Latvijas plašsaziņas līdzekļu un politiskās telpas analīze rāda, ka krieviski runājošie bieži ir attēloti lojālāki Maskavai nekā Rīgai.

Meduza intervijā Krievijas vēstnieks arī norādīja, ka pašlaik notiek informācijas karš un, ja kāds izdara kaut ko prokrievisku, tad viņš automātiski tiek padarīts Kremļa aģentu. "Tas ir izdevīgi Latvijas, Eiropas Savienības un ASV politiskajiem spēkiem. Tādēļ te ir manāmi pārspīlēts viss, kas saistīts ar Krieviju," apgalvoja Vešņakovs.

ziņai precizēts virsraksts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas