ZM aicinājusi Latvijas Gaļas ražotāju un pārstrādes asociāciju (LGRPA), Latvijas Pārtikas uzņēmumu federāciju (LPUF), Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomi (LOSP) un Latvijas Mājražotāju asociāciju (LMA) līdz šā gada janvāra beigām apkopot Latvijas ražotāju paškontroles analīžu datus par pārtiku piesārņojošo vielu koncentrācijas līmeņiem kūpinātā gaļā un kūpinātas gaļas produktos, kā arī aicina pašus ražotājus iesniegt pamatotus argumentus, kādēļ nevarēs izpildīt pēc 2014. gada 1. septembra paredzamās jaunās normas.
Ražotāju paškontroles analīžu datus un priekšlikumus vēlams elektroniski nosūtīt jebkurai no minētajām organizācijām (LGRPA, LPUF, LOSP, LMA).
Ja pēc iegūto datu analīzes ZM secinās, ka pie izmantotajiem kūpināšanas tehnoloģiskajiem procesiem nav iespējams sasniegt jaunās normas, Latvijas vērsīsies EK ar lūgumu pagarināt pārejas periodu un risinās ar EK jautājumu par atkāpes piemērošanu Latvijas kūpinātajiem pārtikas produktiem, uzsver ministrijas pārstāve.
Jau vēstīts, ka 2014. gada 1. septembrī saskaņā ar EK regulu stājas spēkā jauna benzpirēna norma kūpinātā gaļā un kūpinātas gaļas produktos. Šīs normas pieņemtas jau 2011. gadā un to ieviešanai tika noteikts trīs gadu pārejas periods.