Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Trešdiena, 22. maijs
Emīlija

Vējonim nesekmējas premjera nominācija; konsultācijas turpinās (papildināts 18:42)

Pēc Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa pirmajām konsultācijām ar iespējamajiem Ministru prezidenta amata kandidātiem pagaidām nav radusies skaidrība, kura persona varētu tikt nominēta premjera amatam. Valsts augstākās amatpersonas konsultācijas šajā jautājumā vēl turpinās.

Vējoņa konsultācijas par jaunās valdības izveidošanas iespējām un Ministru prezidenta kandidāta izraudzīšanos turpinās, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta Preses dienesta vadītājs Oskars Volfs. 

Plašāki komentāri tiks sniegti, kad Valsts prezidentam būs kas pavēstāms. Valsts prezidenta kancelejā nekomentēja jautājumu, vai līdzšinējās sarunās ar iespējamajiem Ministru prezidenta kandidātiem ir panākts kāds progress.

Sarunu turpināšanās sīkāk netiek komentēta, taču noprotams, ka gan sarunu dienas, gan komunikācijas veids ar iespējamiem premjera amata kandidātiem atkarīgas no paša Vējoņa. Līdz ar to, ja būs nepieciešams, Valsts prezidenta sarunas par premjera kandidāta izvēli var turpināties gan brīvdienās, gan nākamnedēļ. Vējonis gan no 9.janvāra līdz 11.janvāra vakaram atradīsies vizītē Zviedrijā.

"Konfidenciālas uzrunāšanas mērķis ir identificēt iespējamos Ministru prezidenta amata kandidātus, lai varētu notikt tālākas publiskas sarunas ar Saeimā pārstāvētajām partijām par iespējām izveidot rīcībspējīgu valdību. Tiklīdz šis darbs būs veikts, Valsts prezidents par to nekavējoties informēs sabiedrību," skaidrojusi Valsts prezidenta kanceleja.

"Ministru prezidenta amata kandidāta izraudzīšanās process un sarunas par valdības izveidošanas iespējām notiek un turpināsies darba vizītes laikā Zviedrijas Karalistē, kā arī turpmākajās dienās vienlaikus ar citiem Valsts prezidenta dienas kārtības jautājumiem," pausts prezidenta kancelejas paziņojumā.

Savukārt Vienotība sagaida Vējoņa turpmāko rīcību saistībā ar premjera amata kandidāta izraudzīšanos, jo prezidents uzņēmies iniciatīvu premjera amata kandidāta izvēlē un viņam šī iniciatīva jārealizē, aģentūrai LETA teica Vienotības valdes loceklis Kārlis Šadurskis. Tāpēc Vienotībai savi kandidāti šajā situācijā nav jāizvirza.

Šadurskis piebilda, ka prezidents nominēs premjeru, tāpēc jāgaida viņa lēmums.

Kā ziņots, prezidents pērn gada nogalē paziņoja, ka nolēmis uzņemties iniciatīvu premjera amata kandidāta izvirzīšanā. Vējonis šādi nolēma rīkoties, jo valdošās koalīcijas partijas nav izmantojušas iespējas vienoties par jauno valdību.

Vējonis iepriekš arī paudis, ka varas sadalījumā Latvijā būtu labi ievērot nerakstīto vienošanos par līdzsvaru augstāko amatu sadalē, līdz ar to premjera amatu vajadzētu saglabāt Vienotībai. Politiķis atzīmēja, ka viņš Valsts prezidenta amatā nonācis kā Zaļo un zemnieku savienības pārstāvis, nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (NA) ir Saeimas vadībā, līdz ar to būtu loģiski, ja valdības vadība būtu Vienotības rokās. Prezidents gan atzina, ka šāds amatu sadalījums nav nemaināms un viņa izvēle premjera amata kandidāta nominēšanā būs atkarīga no piedāvātajiem kandidātiem.

Vējonis šonedēļ ticies ar finanšu ministru Jāni Reiru (Vienotība), kuram piedāvājis uzņemties premjera pienākumus. Tomēr Reirs informēja prezidentu, ka vēlas turpināt darbu kā finanšu ministrs arī jaunajā valdībā, ja viņu aicinās to darīt prezidenta nominētais premjers.

Līdz ar to izskanējis, ka premjera pienākumus varētu uzticēt politiķim Kārlim Šadurskim (Vienotība), kurš tos arī varētu uzņemties. Koalīcijas partneri pagaidām nav pauduši vienprātīgu atbalstu šai kandidatūrai. Savukārt Šadurskis ceturtdien vēl apgalvoja, ka nav uzrunāts kandidēt uz premjera amatu.

Atsevišķi politiķi neizslēdza arī citus scenārijus un to, ka par premjeru varētu kļūt kāds cits kandidāts.

Pašreizējā Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) par savu demisiju paziņoja pirms mēneša - 7.decembrī. Sākotnēji par iespējamo valdības vadītāju tika uzskatīta Vienotības līdere Solvita Āboltiņa, tomēr pret viņas kandidatūru iebilda NA.

Pievienotas 7. un 8.rindkopas ar Vienotības pārstāvja Kārļa Šadurska teikto

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas