Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

VDD aicina neizmantot apšaubāmu uzņēmumu ražotās tehnoloģijas

Valsts drošības dienests (VDD) apzinājis informāciju par drošības riskiem, kas saistīti ar Ķīnā ražotajām Hikvision un Dahua videonovērošanas kamerām, tāpēc nerekomendē izmantot tādu uzņēmumu ražotas tehnoloģijas, kuru reputācija Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalstīs tiek apšaubīta.

VDD aģentūrai LETA skaidroja, ka dienests ir apzinājis no partnerdienestiem saņemto, kā arī publiski izskanējušo informāciju par drošības riskiem, kas saistīti ar minētajām Ķīnā ražotajām videonovērošanas kamerām.

Ņemot vērā pieaugošos kiberdrošības riskus, VDD nerekomendē izmantot tādu uzņēmumu ražotas tehnoloģijas, kuru reputācija ES un NATO dalībvalstīs tiek apšaubīta saistībā ar aizdomām par privātuma pārkāpumiem, informācijas nesankcionētu iegūšanu, zemas kvalitātes produktu un programmatūras atbalstu vai potenciālu valsts drošības apdraudējumu.

Latvijas valsts drošības iestādes - VDD, Satversmes aizsardzības birojs un Militārās izlūkošanas un drošības dienests jau pagājušajā gadā kopīgi publicēja informācijas tehnoloģiju drošības vadlīnijas, kas būtu jāņem vērā valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī informācijas tehnoloģiju kritiskās infrastruktūras īpašniekiem vai tiesiskajiem valdītājiem, plānojot un nodrošinot infrastruktūras funkcionēšanai nozīmīgu informācijas sistēmu drošību.

Saskaņā ar vadlīnijām VDD iesaka nedot priekšroku tādiem produktiem un pakalpojumiem, kas tiek ražoti ārpus NATO un Eiropas Savienības.

Latvijas Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija Cert.lv pagājušajā nedēļā aģentūrai LETA norādīja, ka uzstādot Ķīnā ražotās Hikvision un Dahua videonovērošanas kameras, pirms to pieslēgšanas internetam jāparūpējas par to papildu drošību.

Lietuvas institūcijās plaši izmantotajām Ķīnā ražotajām videonovērošanas kamerām Hikvision un Dahua ir drošības problēmas, kas ļauj tām diezgan vienkārši piekļūt attālināti un veikt novērošanu, secinājis Lietuvas Aizsardzības ministrijai pakļautais Nacionālais kiberdrošības centrs.

Tā eksperti pārbaudījuši šīs kameras, kas ieņem lielu daļu tirgus Eiropā, reaģējot uz Lietuvas sabiedriskās raidorganizācijas LRT pētnieciskās žurnālistikas nodaļas veiktu pētījumu, un atklājuši tām četrus būtiskus drošības pārkāpumus.

Cert.lv aģentūrai LETA skaidroja, ka tehnisko iespēju un cenas dēļ Hikvision un Dahua kameras ir pieprasītas ne tikai visā pasaulē, bet arī Latvijā, taču, jo sarežģītāka tehnoloģija, jo lielāka iespēja, ka tās programmatūrā tiks atklātas kādas ievainojamības vai nepilnības. Pēdējo trīs līdz četru gadu laikā vairākas nopietnas ievainojamības atrastas arī Dahua un Hikvision produktos.

Top komentāri

ha, ha
h
Cik antiglobālisks aicinājums.
trusis nejaukais
t
es pat teiktu klajsh rasisms :))
Dostojevskis
D
Drošības policija cīnās PRET ķīniešu tehnoloģiju izplatīšanos. Bet jācīnās bija PRET arodbiedrībām, kuras gadu desmitiem uzskrūvēja un uzskrūvēja aizvien augstākas algas Rietumu valstīs, līdz kapitāls aizmuka uz Ķīnu. Tagad puse pasaules ir atkarīga ne tikai no Ķīnas videokamerām, bet pat no visvienkāršākajām sadzīves precēm. Šo ir smieklīgi vērot - notiek kaut kāda liekulīga vāvuļošana par nepieļaujamu atkarību no Krievijas gāzes, kamēr visi jau sen ir atkarīgi no Ķīnas tualetes papīra. Absurda teātris uzņem apgriezienus! Turpiniet cīņu pret viltus ziņām!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas