Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Valsts maksā arī par alkohola atkarīgajiem

Viens no šīs vasaras daudzajiem strīdus āboliem starp valsti un pašvaldībām bija par to, kam būtu jāuzņemas atbildība par atskurbtuvēm. Tas ir arī aktualizējis jautājumu par iespējām saņemt palīdzību tiem cilvēkiem, kuri cieš no alkohola atkarības. Par problēmas vērienu liecina Slimību profilakses un kontroles centra pētījums, kurā konstatēts, ka 20% Latvijas iedzīvotāju ir priekšlaicīga mirstība, kuru radījusi pārmērīga alkohola lietošana.

Nacionālā veselības dienesta pārstāve Evija Štālberga Dienai stāsta, ka cilvēkiem ar alkohola atkarību ir pieejama valsts apmaksāta palīdzība - gan stacionāra, gan ambulatora. Pašlaik Latvijā ir pieci diennakts stacionāri, kuri ārstē pacientus ar alkohola atkarībām (Daugavpils reģionālā slimnīca, Liepājas reģionālā slimnīca, Straupes Psihoneiroloģiskā slimnīca, VSIA Ģintermuiža un Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrs), viens dienas stacionārs (SIA Akrona) un vairāki ambulatorie narkologi, pie kuriem valsts noteiktā pacientu iemaksa ir 3 lati. Cilvēki, kuriem ir diagnoze "alkohola atkarība", pie narkologa var doties bez ģimenes ārsta nosūtījuma. Tas nepieciešams vien pirmajā vizītē.

Dienas stacionārs Akrona piedāvā pacientiem ambulatoru pakalpojumu atkarības ārstēšanai - Minesotas programmu, kas ilgst 28 dienas. "Tā kā praksei ir noslēgts līgums ar valsti, pacienti ar narkologa nosūtījumu maksā tikai valsts noteikto pacienta iemaksu. Mēs piedāvājam arī viesnīcas pakalpojumus tiem pacientiem, kuri ārstēšanās laikā vēlas praksē arī nakšņot. Minesotas programmā apmaksātus pakalpojumus var saņemt bezdarbnieki ar atkarībām, kuri bezdarbnieka statusā ir trīs mēnešus. Šiem cilvēkiem viesnīcas pakalpojumus apmaksā Eiropas Sociālais fonds," stāsta stacionāra narkologs Viktors Jaksons.

Visu rakstu lasi 29.augusta Dienā!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas