Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Valsts kasē ir aptuveni viens miljards latu

Valsts kases kontā patlaban tiek turēts aptuveni viens miljards latu, jo nākamā gada pirmajā ceturksnī ir jādzēš liels valsts parāds, šorīt telekompānijas LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš.

Nākamā gada pirmajā ceturksnī Latvijai ir jāveic viena miljarda eiro (700 miljonu latu) maksājums Eiropas Komisijai, kā arī jādzēš iepriekš izlaistās eiroobligācijas aptuveni 400 miljonu eiro (280 miljonu latu) apmērā, skaidroja Valsts kases pārvaldnieks.

"Nauda ir jāaizņemas tajā brīdī, kad tā ir lēta un pieejama, tāpēc arī šāda summa Valsts kases kontā patlaban atrodas. Gada beigās plānojam piesaistīt vēl papildu resursus," norādīja Āboliņš.

Jau ziņots, ka pagājušā gada 20.decembrī Valsts kase atmaksāja visu Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) aizdevuma atlikušo pamatsummu 493,3 miljonu latu apmērā. Latvijas valsts ir nokārtojusi visas saistības ar SVF.

Pārējā starptautiskā aizņēmuma pirmstermiņa atmaksa netiek plānota.

Eiropas Komisijas aizdevuma pirmstermiņa atmaksa nav iespējama, jo aizdevums Latvijai tika nodrošināts no finanšu resursiem, kas piesaistīti Eiropas Savienībai, emitējot vērtspapīrus finanšu tirgos, un neietver pirmstermiņa atmaksas iespējas. Savukārt Pasaules Bankas aizdevuma pirmstermiņa atmaksa būtu saistīta ar nesamērīgi lielām soda naudām, kā rezultātā šī aizdevuma atmaksa pirms termiņa ir finansiāli neizdevīga.

Eiropas Komisijai parāds jāsāk atmaksāt 2014.gadā, kad paredzēts Eiropas Komisijai atmaksāt 702,8 miljonus latu, 2015.gadā Eiropas Komisijai jāatdod 843,4 miljoni latu, 2019.gadā - 351,4 miljoni latu, bet 2025.gadā - 140,6 miljoni latu.

Savukārt Pasaules Bankai aizdevums 281,1 miljona latu apmērā jāatmaksā laikā no 2015.gada līdz 2020.gadam.
Starptautiskā aizdevuma programma ilga trīs gadus, kopumā Latvijai programmā bija pieejami 7,5 miljardi eiro (5,25 miljardi latu). Latvija no kopējā piešķirtā finansējuma apjoma izmantoja nedaudz vairāk nekā pusi - 4,5 miljardus eiro (3,16 miljardus latu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas