Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Uzticības tālrunim šogad vairāk nekā 40 reizes zvanīts par seksuālu vardarbību

Šogad Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa 116111 speciālisti vairāk nekā 40 reizes snieguši konsultācijas saistībā ar seksuālu vardarbību pret bērnu, tajā skaitā no pedagogu un skolas biedru puses, kā arī ģimenē.

Kā liecina Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) apkopotā informācija, kopumā no janvāra līdz septembrim uzticības tālruņa konsultanti atbildēja uz 46 197 zvaniem. No tiem 13 211 gadījumos sniegta psiholoģiskā palīdzība un atbalsts, bet 220 gadījumos - nepieciešamā informācija, ko vēlējās uzzināt zvanītājs.

Par iespējamiem bērnu tiesību pārkāpumiem VBTAI Ģimeņu ar bērniem atbalsta departamenta speciālisti 131 gadījumā sagatavoja vēstules bāriņtiesām, sociālajiem dienestiem un citām bērnu tiesību aizsardzības institūcijām, bet 46 gadījumos nodeva informāciju VBTAI inspektoriem.

Viena no aktuālākajām zvanītāju problēmām joprojām bija saistīta ar vienaudžu attiecībām izglītības iestādēs - 557 gadījumos pusaudži stāstīja par attiecību problēmām ar vienaudžiem un savstarpējiem konfliktiem. 162 konsultācijās pusaudži minēja, ka cieš no fiziskas vardarbības skolā no vienaudžu puses, 373 sarunās tika ziņots par emocionālu vardarbību, bet desmit sarunās tika minēta seksuāla vardarbība no skolas biedru puses.

Tāpat uz uzticības tālruni zvanīja arī 50 skolēni, kuri paši ir vardarbīgi pret vienaudžiem, kā arī 161 zvanītājs, kurš bijis liecinieks vardarbībai pret skolas biedriem. 185 sarunās bērns vai pieaugušais konsultējās par jautājumiem, kas saistīti ar uzvedību skolā, piemēram, skolas neapmeklēšanu un stundu traucēšanu.

Savukārt par attiecībām ar pedagogiem sniegta 281 konsultācija. 120 gadījumos skolēni stāstīja par piedzīvoto emocionālo vardarbību no pedagogu puses, bet 41 gadījumā - par fizisku vardarbību, kā arī sešas reizes konsultācija sniegta par seksuālu vardarbību.

Bērni no aprūpes iestādēm konsultācijās norādījuši, ka cieš no vienaudžu emocionālas vardarbības - kopumā saņemti 17 šādi zvani, kā arī fiziskās vardarbības - 16 zvani. Tāpat ziņots par piedzīvotu emocionālu un fizisku vardarbību no iestādes darbinieku puses - attiecīgi 32 un četras reizes.

Otra būtiskākā sarunu tēma, kas satrauca zvanītājus, bija ģimene. Attiecības ar vecākiem satrauca 1056 zvanītājus. Savukārt par emocionālo vardarbību attiecībās ar vecākiem stāstīja 471 zvanītājs, fizisko vardarbību - 380 zvanītāji, bet par seksuālo vardarbību runājis 31 bērns. 324 zvani saņemti par bērnu pamešanu novārtā.

Tāpat 233 gadījumos bērni stāstījuši par problēmām ar brāļiem un māsām, 163 gadījumos - ar audžuvecākiem, 124 gadījumos - vecvecākiem, 90 gadījumos - ar citiem radiniekiem, 46 gadījumos - stāstījuši par problēmām, atrodoties aizbildnībā vai audžuģimenē.

Bērni tālruņa speciālistiem stāstījuši arī par savām grūtībām saistībā ar vecāku atkarības problēmām un psihiskajām saslimšanām, kas vēl vairāk pastiprina vardarbības risku ģimenē. Šādi gadījumi bijuši 40.

Savukārt 21 gadījumā bērni bijuši vardarbības liecinieki savās ģimenēs, kad vecāki savā starpā konfliktē - strīdas, kliedz vai fiziski iespaido viens otru.

Lielākoties jeb 58% zvanītāju ir tieši zēni. Tālruņa speciālisti pieļauj, ka tieši anonimitāte ir tā, kas veicina zēnu uzdrošināšanos pastāstīt par sevi vai meklēt palīdzību.

Psiholoģiskās konsultācijas visvairāk saņēmuši pusaudži vecumā no 12 līdz 15 gadiem, kas ir 57% jeb 7510 zvani. Savukārt pieaugušajiem sniegtas 1937 konsultācijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas