Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Uz starptautisko skolēnu olimpiādi par "saziedotu" naudu; VISC sola risinājumu

Veicināt, nevis nodrošināt skolēnu dalību starptautiskajās mācību priekšmetu olimpiādēs - tāds līdz šim bijis Valsts izglītības satura centra uzstādījums (VISC). Realitātē tas nozīmē - lai aizbrauktu uz Starptautisko fizikas olimpiādi Mumbajā Indijā vai matemātikas olimpiādi Čhīangmai Taizemē, par ceļu un citiem izdevumiem skolēnu vecākiem jāmaksā pašiem, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

No 12. līdz 15. maijam Beļģijā, Ģentes pilsētā, norisināsies šī gada Starptautiskā Pasaules filozofijas olimpiāde. Viena no dalībniecēm būs arī Tukuma Raiņa ģimnāzijas 12. klases skolniece Rasma Kroņkalne. Kā Dienai stāsta skolas direktore Sigita Kūla, valsts apņēmusies nodrošināt dzīvesvietu Beļģijā, bet skolas uzdevums ir nodrošināt visu, kas saistīts ar ceļa un uzturēšanās izdevumiem.

Skola to pati izdarīt nevar, tāpēc lūgts palīdzēt pašvaldībai. Kopumā nepieciešami 450 eiro, tajā skaitā 300 eiro lidmašīnas biļetēm. Kā redzams Tukuma novada domes mājas lapā, naudu plānots piešķirt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Kūla vēl piebilst, ka nav daudz gadījumu, kad kāds no Tukuma puses izcīna iespēju doties uz starptautisku olimpiādi, tāpēc pašvaldība uzskata par pienākumu šos jauniešus atbalstīt. "Tas būtu grēks, ja šādu iespēju neizmantotu un liegtu jaunietim piedalīties," saka skolas direktore.

Nauda šai olimpiādei būs jāmeklē arī Rīgas Valsts 1. ģimnāzijai. Tās direktors Māris Brasla Dienai sacīja, ka valsts atbalsta nebūs. Risinājums tad ir pašvaldības, mecenātu vai pašas skolas finansējums. Rīgas pašvaldības Izglītības pārvaldes Vispārējās izglītības skolu nodaļas vadītāja Anita Pēterkopa Dienai atzīmē, ka šādi gadījumi, kad lūgta pašvaldības palīdzība, ir bijuši, bet ne daudz. Tā noteikti nav arī sistēma, jo ierasti par to domā skola vai pati skolēna ģimene. Taču, ja pašvaldībā vēršas ar iesniegumu, tad līdz šim līdzekļi palīdzībai ir atrasti. Budžetā tam gan nauda netiek paredzēta, to atrod līdzekļos neparedzētiem gadījumiem.

Dienai stāsta Valsts izglītības satura centra (VISC) vadītājs Guntars Catlaks, līdz 2009. gadam valsts tiešām nodrošināta pilnīgu atbalstu, taču līdz ar krīzi "tas tika nogriezts". "Valsts olimpiādes mēs nodrošinām, bet starptautiskās olimpiādes mēs atbalstām," uzsver direktors. Rezultātā pēdējos gados valsts ir nodrošinājusi dalības maksas un apmaksājusi mentoru dalību. Izlīdzēts ir ar sponsoru atbalstu, bet lielākais slogs gūlies uz pašvaldību pleciem, kur situācija mēdz būs krasi atšķirīga.

Kopš pagājušā gada problēmai jau meklēts risinājums, un VISC direktors sola, ka turpmāk tiks finansētas visas izmaksas, ne tikai dalības maksa. Tam paredzēts Eiropas struktūrfondu projekts talantīgo jauniešu atbalstam. Naudai vajadzētu būt pieejamai jau no šī pavasara. Ministru kabineta noteikumi par šo projektu pieņemti gan vēl nav. 

Visu rakstu Sola īslaicīgu risinājumu lasiet pirmdienas, 2.maija, laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas